Przepisy
Agaty

Linzer cookies- maślane ciasteczka migdałowe z dżemem
Boże Narodzenie, Ciasteczka, Przepisy
Opis

Zacznijmy od początku czyli od „Linzertorte”- to austriackie kruche ciasta (taka w zasadzie tarta) przełożona dżemem. Żeby ułatwić sobie życie (jak przypuszczam, taki musiał być powód:) zaczęto piec je także w formie ciasteczek- rzeczonych Linzer cookies (z angielska) czy może właściwiej byłoby Linzer Plätzchen. Jakby ich nie nazywać najważniejsze, że są po prostu pyszne i wspaniale wpisują się w bożonarodzeniowy klimat.

Mamy więc do upieczenia ciasteczka o pełnym kształcie i taką samą ilość ciasteczek „z dziurką”. Po ostudzeniu smarujemy te pierwsze warstwą czerwonego dżemu (ja wybieram malinowy) i przykrywamy drugim ciastkiem, wcześniej obsypanym cukrem pudrem. I już: „ciasteczka z Linz” mamy gotowe!

Ilość ciastek jakie upieczecie z podanych proporcji będzie różna w zależności od tego jak grube ciasto będziecie wałkować, a przede wszystkim- z jak dużych foremek skorzystacie.