Przepisy
Agaty

Mac’n’cheese prosto z telewizji ;)
Makarony, Obiady, Przepisy
Opis

Mac’n’cheese, zapiekanka makaronowa znana z co drugiego amerykańskiego filmu. Rozgrzewająca porcja kremowego, serowego sosu połączonego z włoską pastą. Prosty i pyszny przepis na kolację idealną!

mac n cheese (26)

Do ugotowania mojej wersji użyłam serka do smarowania Hochland Gouda z szynką i cebulką oraz świeżego szpinaku, a całość zwieńczyłam wytrawną kruszonką z lekką nutą czosnku.

mac n cheese (17)

To jedna z propozycji, jakie w ubiegłą sobotę przygotowywałam w studio DDTVN. Pozostałe znajdziecie pod TYM linkiem. Hamburgery i grillowane kanapki już tam na Was czekają! :)

mac n cheese (2)

Dla ciekawskich podaję pozostałe propozycje z odcinka:

Cheeseburgery z dodatkiem marynowanych buraków:

Bułeczki hamburgerowe (2 szt)
125 g mąki pszennej
75 ml mleka
3 g drożdży
15 g masła (miękkiego)
1/2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
Sezam do posypania wierzchu

Lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami cukrem, odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać mleko z drożdżami, dodać masło i wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabianie ręczne trwa ok. 30 minut, mikserem ok. 10-12 minut. Miskę przykryć folią i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 1,5 do 2 godzin. W trakcie wyrastania złożyć dwukrotnie (wyjąć na blat, lekko rozciągnąć i złożyć jak list).Uformować okrągłe bułki, ułożyć na blasze, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut.
Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec 15-20 minut w temp. 180 stopni.

Hamburger (mięso):

Mielone mięso wołowe (najlepiej lekko przerośnięte tłuszczem, np. karkówka, rostbef), 500 g
Odrobina zimnej wody (bulionu)
Dodatki:
Szalotka
Świeże zioła (rozmaryn, oregano)
Mielona kolendra
Sos Worcestershire
Sól, pieprz
Sos:
1 opakowanie ser Hochland do smarowania gouda
1 szalotka
½ szklanki mleka

2 buraki
4 łyżki octu balsamicznego
Rukola
Czerwona cebula

Mięso dopraw do smaku, uformuj okrągłe kotlety. Lekko posmaruj je olejem, smaż na grillu/patelni grillowej. Czas zależy od tego, jak wysmażone mięso lubisz.
Na oliwie zeszklij szalotkę, dodaj opakowanie serka gouda i mleko. Wymieszaj, dopraw tymiankiem. Gotuj, aż uzyskasz gęsty sos.
Buraki owiń folią spożywczą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz do miękkości. Obierz ze skórki, pokrój  cienkie plastry, zalej octem balsamicznym.
Bułeczki hamburgerowe przekrój w poprzek, przełóż talarkami cebuli, rukolą, mięsem z, burakami, polej sosem serowym i przykryj drugą kromką bułki..

Grilled cheese czyli tosty z z serem i pieczoną papryką, salsa ze świeżych pomidorów i malin oraz domowy sos BBQ:

4 kromki pszennego chleba na zakwasie

1 czerwona papryka
1 opakowanie sera Hochland do smarowania gouda z pomidorami i szczypiorkiem
2 łyżki masła

Paprykę opiecz w piekarniku, aż jej skórka stanie się czarna. Obierz, pokrój w paseczki
Kromki chleba posmaruj masłem. Na nie posmarowaną stronę jednej z nich połóż porcję sera i kawałki papryki. Przykryj drugą połówką. Smaż na małym ogniu, na teflonowej patelni, aż pieczywo się zarumieni. Przełóż na drugą stronę, lekko przyciśnij do dna patelni, smaż aż i ta strona będzie złota i chrupiąca.

Salsa:
2 pomidory malinowe
1 szalotka
1/3 szklanki malin
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
bazylia
sól, pieprz

Pomidory drobno posiekaj, połącz z drobno poszatkowaną cebulą i malinami. Dopraw oliwą, octem balsamicznym, solą i pieprzem. Wymieszaj z listkami bazylii.

sos BBQ:
1 puszka siekanych pomidorów
1 duża czerwona cebula
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
¼ łyżeczki  mielonej kolendry
2 goździki
3 suszone śliwki
Świeżo mielony czarny pieprz
1/4 szklanki octu balsamicznego
3 łyżki brązowego cukru

Na oliwie zeszklij  drobno pokrojoną cebulę, czosnek i seler. Dodaj przyprawy, chwilę smaż.
Dodaj pomidory z puszki. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż
wszystkie składniki będą miękkie, a sos zgęstnieje. Dokładnie miksujemy, ewentualnie doprawiamy do smaku.