Przepisy
Agaty

Najlepszy z najlepszych. Piernik.
Ciasta, Przepisy, Święta
Opis

Zdecydowałam się już jakiś czas temu.

Święta mnie w tym tylko utwierdziły, a ostatni tydzień postawił kropkę nad „i” : piernik to moje zdecydowanie, bez dwóch zdań, ulubione ciasto!

Przez ostatnie dwa tygodnie jadłam go w ilościach wręcz hurtowych i (o dziwo!) ciągle nie mam dość.

Nie mówię jednak o takim pierwszym lepszym pierniku. Ten Mój musi mieć dość ciężką konsystencję, orzechy włoskie w środku i stawać się z dnia na dzień coraz pyszniejszy. Bo taki piernik nie jest wcale najlepszy zaraz po upieczeniu. On musi poleżakować. Wtedy jest idealny.

Przepis pochodzi z „Kuchni Polskiej” (wydanie z 1982 roku należące do mojej Mamy).

Po zabrudzeniu stron widać, że był wiele razy eksploatowany:)