Agaty
Przepis
- ciasto
- mąka pszenna - 3 szklanki
- cukier - 1/2 szklanki + 2 łyżki na wierzch
- masło - 200 g
- żółtko - 2 szt
- zimna woda - 4 łyżki
- sól - 1/4 łyżeczki
- nadzienie
- jabłka - 5 sztuk
- cukier - ok. 1/4 szklanki, zależenie od słodyczy owoców
- cynamon - 1/2 łyżeczki
- skrobia kukurydziana - 1 łyżeczka
- woda - 4 łyżki
Zimne masło pokrój na małe kawałki. Połącz z mąką i pozostałymi składnikami, szybko wyrabiając grudkowate ciasto. Nie wyrabiaj go zbyt długo, bo stanie się twarde. Uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kawałki różnej wielkości, żeby w trakcie pieczenia niektóre pozostały większe, a część się rozpadła. Włóż do garnuszka z wodą, cukrem i cynamonem, gotuj na małym ogniu co jakiś czas mieszając ok. 5 minut. Dodaj skrobię rozpuszczoną w odrobinie wody, całość zagotuj i przestudź.
2/3 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim foremkę do pieczenia. Na wierzchu ułóż jabłka. Z pozostałego ciasta przygotuj ozdoby placka, np. kratkę lub listki. Posmaruj je wodą (pędzelkiem) i posyp cukrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz do zarumienienia wierzchu. Przed podaniem ostudź.
-
Wirus (odpukać) opanowany. Oby na zawsze!
Wygląda bardzo apetycznie :-) I jeszcze ta rustykalna kratka na wierzchu – super! :)
Czym mozna zastapic skrobie kukurydziana? W ostatecznosci mozna ja pominac??
A ciasto wyglada oblednie!
-
Proponuję dodać mąkę ziemniaczaną. To właściwie to samo :)
-
ja nie mając skrobi kukurydzianej zastąpiłam ją ziemniaczaną, jednak myślę, że można pominąć ten dodatek, bo łyżeczka skrobi rozrobiona w odrobinie wody nie robi różnicy.
-
Dziękuję za praktyczne rady!
-
Zapraszam na mój nowy śniadaniowy konkurs. Wszystkie szczegóły na http://nietylkopasta.pl
Ciasto bardzo dobre. Cenna informacja, której zabrakło w przepisie dla tych, którzy jednak chcieliby wiedzieć jak długo piec ciasto, żeby nie zaglądać co chwilę do piekarnika sprawdzając stopień zbrązowienia wierzchu: piekłam 55 min. Wystarczy 50, ale wolę bardziej przypieczone ciasta.
Właśnie się studzi, rodzina konczy jeść obiad a ja czekam zeby wjechac na stół z deserem! :)) pachnie obłędnie. Podam szarlotke z sorbetem malinowym z Grycana, tak sie ciepło na dworzu zrobiło w porównaiu z ostatnimi zawieruchami śnieżnymi, że az mi przygrzało chyba ;))
-
Brzmi cudownie, mam nadzieję, że smakowało!
Upiekłam z córeczką . Wyszło przepysznie :) Kolejny super przepis z tego bloga!
-
Bardzo się cieszę :)
lubię te amerykańskie ciasta, sama robiłam takie z borówek amerykańskich. Poza pysznym smakiem mają fantastyczny wygląd! :)
Nie dawno robiłam podobną ;-) Pyszna! :-)
Na jakiej wielkości formę są podane ilości składników?
-
Użyłam foremki ok. 26 cm średnicy :)
Szarlotka super wyszla, jablka troche sie rozgotowaly za mocno. Pozdrawiam PS. Robilem kiedys Pani wizytowki na poznanskiej, dlugo nie moglem skojarzyc, pomogl artykul we wtorkowej gazecie. Bede sledzic bloga.
A czy zamiast świeżych jabłek, można użyć domowego musu?
-
Można!
Ja zamiast jabłek dałam galaretkę ,a ciasto wyszło przepięknie!PS.Przepisu nie podam to rodzinna tajemnica
-
To flet ci w oko.
-
-
Radzę użyć jabłek, żeby nadzienie miało bardziej zróżnicowaną strukturę. Choć z musem też na pewno będzie smaczne!
-
Mozna, ale wg. mnie efekt gorszy. Cale kawalki jablek maja fajna strukture i lepszy smak.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
No i doczekałem się przepisu ;-) Widzę, że wirus opanowany ;-) Ciasto wygląda naprawdę idealnie i choć nie przepadam za słodkościami to taką szarlotkę zjadłbym całą!