Warsztaty kuchni włoskiej Galbani czyli mozzarella & spółka
Szalenie się ucieszyłam, z możliwości poprowadzenia warsztatów kuchni włoskiej (w Warsztatach Kuchni Agaty!) z serami w roli głównej. Mleczna mozzarella, kremowe mascarpone, lekka ricotta, aromatyczne Grana Padano, czego tam nie było!
Po zorganizowanym na blogu konkursie marki Galbani, wybrałam 4 zgłoszenia, których autorki zaprosiłam do wspólnego gotowania.
Spotkałyśmy się w środowe przedpołudnie, żeby siekać, zagniatać i mieszać wszystko, co kojarzy się z Italią. Były więc i bruschetty zapiekane z mozzarellą, pierożki ravioli z rukolą, zapiekane bakłażany, a na koniec (oczywiście!) tiramisu!
Pachniało bazylią, dojrzałymi pomidorami. Krótko mówiąc, ciepłym latem, bo pogoda za oknem nie ustępowała niczym wakacyjnej aurze na Sycylii.
Po tych kilku godzinach w kuchni pełnej najlepszych składników i pysznych aromatów, wcale się nie dziwię, że na hasło: „Galbani”, od razu ciśnie się na usta: numero uno in Italia!
Poniżej znajdziecie pełną listę przepisów, na dania przygotowane na warsztatach, a już tu- premierowo!- relacja filmowa, czyli w dwie minuty dookoła włoskiej kuchni:
Zapiekana bruschetta z mozzarellą, świeżymi pomidorami i domowym pesto
Z chleba przygotuj grzanki (usmaż kromki na oliwie lub wstaw pod grill piekarnika, do zarumienienia).Na każdej kromce ułóż plastry mozzarelli, zapiecz, aż ser się rozpuści.
Pesto:
baza: listki bazylii, rukola, liście rzodkiewki, czosnek niedźwiedzi …
2 szklanki (ubitych) liści, 4 łyżki świeżo tartego sera (np. grana padano), czosnek (niezbyt dużo 1/2-1 ząbek), olej, kilka orzechów np. włoskich – wszystko miksujemy i doprawiamy do smaku.
Pokrój pomidory, wymieszaj z drobno posiekaną cebulą/czosnkiem, świeżymi ziołami, oliwą. Ułóż na grzance, skrop octem balsamicznym. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Ułóż na grzance, na wierzchu dodaj porcję
Parmigiana di melanzane
1 bakłażan
1 kula mozzarelli
ok. 4 łyżek świeżo tartego parmezanu
oliwa
1 puszka pomidorów
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki białego wina
2 gałązki bazylii
sól, pieprz
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Czekamy, aż się zeszklą. Dodajemy pokrojone pomidory. Zagotowujemy. Dolewamy białe wino i na wolnym ogniu gotujemy, w tym czasie smażymy/grillujemy bakłażany. Bakłażany kroimy na cienkie plastry. Obsmażamyna oliwie/grillu. Układamy w naczyniu do zapiekania. Przekładamy kolejne warstwy mozzrellą i tartym parmezanem. Całość zalewamy sosemprzygotowanym wcześniej i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około pół godziny w 180 stopniach.
Ravioli z ricottą (RAVIOLI DI RICOTTA E RUCOLA)
ciasto
mąka pszenna – 2 szklanki
jajko – 1 szt
żółtka – 2 szt
oliwa – 1 łyżka
sól – 1/4 łyżeczki
farsz
ricotta – 250g
ser grana padano- 80 g
rukola- 50 g
Ze składników ciasta zagnieć elastyczne, gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw na 30 minut. Rukolę drobno posiekaj, wymieszaj z utartym parmezanem i ricottą. Przypraw do smaku.
Ciasto wałkuj na cienkie płaty, układaj na nich w odstępach ok. 5 cm łyżeczkę nadzienie. Nie podsypuj zbyt mocno mąką, żeby ciasto nie stało się twarde. Ciasto wkoło farszu posmaruj (pędzelkiem) wodą, przykryj drugim płatem ciasta, dociśnij go wkoło nadzienia, wytnij nożem, radełkiem lub wykrawaczką kształt ravioli (okrąg lub kwadrat). Gotowe pierożki gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Podawaj z oliwą, parmezanem i listkami szałwii.
Tiramisu
1 żółtko
1 białko
1 łyżka cukru
¼ łyżeczki esencji waniliowej
60 g serka mascarpone
Mocna kawa
Alkohol: brandy, amaretto …
Biszkopciki
Żółtka ubij cukrem na puszystą, białą masę (ok. 6 minut). Stopniowo dodawaj do niej, ciągle miksując, serek mascarpone. Kawę połącz z alkoholem, mocz w nich biszkopty. Krem połącz z ubitymi na sztywno białkami.Ułóż warstwę na dnie naczynka, na nie warstwę kemu itd. Przed podaniem schłódź w lodówce.
Ravioli hand- made , cudowne. Gaba