Przepisy
Agaty

Electrolux i domowe Sous Vide
Konkursy i Testy
Opis

sous vide electrolux 2

Kto by pomyślał, że w piękny, majowy dzień równocześnie zawita do moich Warsztatów cudo techniki (Sous Vide Electrolux), Fashionelka i Kominek?! Przyczynkiem do spotkania był ten pierwszy właśnie. Pachnący jeszcze nowością, nowoczesny i (co mogę powiedzieć z czystym sumieniem!) ekstremalnie niesamowity piekarnik.

Kolaże3

sous vide electrolux 3

Cel spotkania był od początku jasny, mamy gotować i poznawać. Bo tak, jak każdy szanujący się kucharz z Sous Vide musi być za pan brat, tak w domowych kuchniach to metoda jeszcze mało rozpowszechniona. Coś czuję, że Electrolux właśnie to zmienia!

Urządzenie niewiele większe od tradycyjnej kuchenki, kryje w sobie sam piekarnik i „magiczną” szufladę.

piekarnik-electrolux-pojemnik-proniowy-sous-vide

Ale po kolei. Istotą każdego gotowania Sous Vide jest próżnia. Porcje pakuje się w szczelną folię (tu właśnie wykorzystujemy umieszczony w rzeczonej „szufladzie” zestaw do próżniowego pakowania)  i gotuje, bez strat objętości, smaku, z zachowaniem wartości odżywczych. Tu nic nie wysycha, nie kurczy się i nie przypala. Piec sam ustawia czas i temperaturę przygotowania dania, wypełnia się parą wodą i zaczyna czarować- bo dla mnie Sous Vide ma w sobie coś z magii…

sous vide electrolux

Jędrne szparagi, miękkie, soczyste truskawki tak intensywnie czerwone, jak sztuki prosto ze słonecznej Hiszpanii, mięso idealnie soczyste i sprężyste- wszystko dzięki Sous Vide od Electroluxa. Muszę mówić dalej?

sous vide electrolux (8)

sous vide electrolux (4)

sous vide electrolux (3)

Tak więc gotowaliśmy, jedliśmy i słuchaliśmy historii szefa Zbigniewa Kurleto, który po meandrach Sous Vide nas oprowadzał (Ps. Te truskawki na zdjęciu powyżej, tak cudowanie wyglądają już po ugotowaniu!).

sous vide electrolux (14)

Co jednak zaskoczyło mnie najbardziej to fakt, że już przygotowane porcje można bez problemu przechowywać w lodówce przez 3 bite tygodnie! Tak, dania zachowują świeżość przez 21 dni. To próżnia potrafi zdziałać takie cuda.

Ja jestem pod wielkim wrażeniem i już szukam miejsca, gdzie by taki piekarnik w swojej kuchni zmieścić :)

sous vide electrolux (2)

Już niedługo pokażę Wam filmik z tego spotkania, a i na konkurs powinniście się szykować! :)