Są takie połączenia, które sprawdzają się po prostu ZAWSZE- jabłka i cynamon to jedno z nich.
Dziś przygotowałam deser, który z powodzeniem stać się może słodkim śniadaniem (nie wiem, jak u Was, ale u nas to częsty motyw;).
Chrupiąc warstwa z cynamonowych płatków Nestlé CINI MINIS, jabłka duszone z miodem i wspomnianym cynamonem, solidna łyżka jogurtu greckiego na wierzchu i gotowe! Podawać możecie w deserowej, schłodzonej wersji lub na ciepło (w takim przypadku proponuję warstwy ułożyć np. w szklaneczce). Sprawdzi się tez świetnie w lunchboxie, spakowany na drugie śniadanie do szkoły.
Uwaga, w promocyjnych opakowaniach płatków znajdziecie teraz miarki (łyżka, łyżeczka, pół i ćwierć łyżeczki), niezastąpione w kuchni każdego (dużego i małego!) kucharza.
Przy okazji, na fanpagu Płatków Nestlé znajdziecie konkurs- przygotujcie w rodzinnym gronie własną potrawę z ulubionymi płatkami Nestlé, nagrody czekają, powodzenia!
Składniki:
jabłko - 2 szt (uzyłam odmiany Ligol)
masło/olej kokosowy - 3 łyżki (zielona miarka)
miód - 1 łyżka (zielona miarka)
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka (żółta miarka)
sok z cytryny - 1 łyżeczka (żółta miarka)
woda - 3 łyżki (zielone miarki)
cynamon mielony - ¼ łyżeczki (niebieska miarka)
płatki Nestlé CINI MINIS - 1 szklanka
jogurt grecki - 4 łyżki (zielone miarki)
Przygotowanie:
Jabłka obierz, pokrój w małą kostkę, przesmaż na patelni z dodatkiem miodu, 1 łyżki masła/oleju kokosowego, 2 łyżek wody oraz soku z cytryny i cynamonu. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadź w 1 łyżce zimnej wody i wlej na patelnię. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zdejmij z ognia.
Płatki Nestlé CINI MINIS lekko rozdrobnij (np. włóż do woreczka i pokrusz), połącz z 2 roztopionymi łyżkami roztopionego masła/oleju kokosowego.
Opcja 1: Przygotuj okrągłe foremki, które nadadzą kształt deserowi (4 szt). Postaw je na talerzykach, na jakich będziesz serwować deser. Na dnie foremek ułóż i dobrze dociśnij do dna warstwę wcześniej przygotowanych płatków, na nich ułóż warstwę ciepłych jeszcze jabłek. Wstaw do lodówki, aby obie masy stężały.
Opcja 2: Przygotuj szklaneczki/miseczki. Na dnie ułóż warstwę wcześniej przygotowanych płatków, na nich- ciepłe jabłka i kleks jogurtu. Oprósz cynamonem, podawaj od razu.
Przed podaniem na wierzchu każdej porcji deseru rozsmaruj łyżkę jogurtu greckiego, oprósz cynamonem.
Przepis
Mini jabłeczniki bez pieczenia na chrupiącym spodzie
Składniki:
jabłko - 2 szt (uzyłam odmiany Ligol)
masło/olej kokosowy - 3 łyżki (zielona miarka)
miód - 1 łyżka (zielona miarka)
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka (żółta miarka)
sok z cytryny - 1 łyżeczka (żółta miarka)
woda - 3 łyżki (zielone miarki)
cynamon mielony - ¼ łyżeczki (niebieska miarka)
płatki Nestlé CINI MINIS - 1 szklanka
jogurt grecki - 4 łyżki (zielone miarki)
Przygotowanie:
Jabłka obierz, pokrój w małą kostkę, przesmaż na patelni z dodatkiem miodu, 1 łyżki masła/oleju kokosowego, 2 łyżek wody oraz soku z cytryny i cynamonu. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadź w 1 łyżce zimnej wody i wlej na patelnię. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zdejmij z ognia.
Płatki Nestlé CINI MINIS lekko rozdrobnij (np. włóż do woreczka i pokrusz), połącz z 2 roztopionymi łyżkami roztopionego masła/oleju kokosowego.
Opcja 1: Przygotuj okrągłe foremki, które nadadzą kształt deserowi (4 szt). Postaw je na talerzykach, na jakich będziesz serwować deser. Na dnie foremek ułóż i dobrze dociśnij do dna warstwę wcześniej przygotowanych płatków, na nich ułóż warstwę ciepłych jeszcze jabłek. Wstaw do lodówki, aby obie masy stężały.
Opcja 2: Przygotuj szklaneczki/miseczki. Na dnie ułóż warstwę wcześniej przygotowanych płatków, na nich- ciepłe jabłka i kleks jogurtu. Oprósz cynamonem, podawaj od razu.
Przed podaniem na wierzchu każdej porcji deseru rozsmaruj łyżkę jogurtu greckiego, oprósz cynamonem.
Płatki Nestlé CINI MINIS lekko rozdrobnij (np. włóż do woreczka i pokrusz), połącz z 2 roztopionymi łyżkami roztopionego masła/oleju kokosowego.
Opcja 1: Przygotuj okrągłe foremki, które nadadzą kształt deserowi (4 szt). Postaw je na talerzykach, na jakich będziesz serwować deser. Na dnie foremek ułóż i dobrze dociśnij do dna warstwę wcześniej przygotowanych płatków, na nich ułóż warstwę ciepłych jeszcze jabłek. Wstaw do lodówki, aby obie masy stężały.
Opcja 2: Przygotuj szklaneczki/miseczki. Na dnie ułóż warstwę wcześniej przygotowanych płatków, na nich- ciepłe jabłka i kleks jogurtu. Oprósz cynamonem, podawaj od razu.
Przed podaniem na wierzchu każdej porcji deseru rozsmaruj łyżkę jogurtu greckiego, oprósz cynamonem.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!
Czym mogę zastąpić płatki Nestle? Czy można je pominąć?