Przepisy
Agaty

Kokosanki (bez wyrzutów sumienia)

Ciasteczka, Desery, Przepisy, Vege
Opis

Pomyślałam, że w okolicach Walentynek bombardujemy się przepisami na czekoladowy musy i bombonierki w kształcie serduszka, a co z Paniami/Paniami, którzy akurat w tym czasie są na diecie? Piszę to absolutnie bez ironii, im też się w tym dniu należy specjalne traktowanie i odpowiednia dawka rozpieszczenia. Stąd dziś bardzo łatwy przepis (idealny nawet dla Walentego,który w kuchni zwykle tylko herbatę parzy), aby każdy 14 lutego zasmakował słodkości (i miłości)!

To przepis na kokosanki (lub, żeby być bliżej popkultury, zdrowe Rafaello czy ulubione Bounty)- pachnące kokosami porcje do zrobienia w kilka dosłownie minut i przy użyciu kilku tylko składników.

Moje kokosanki mają kształt serduszek (do ich uformowania użyłam foremki do pierniczków w kształcie serduszka właśnie), ale przygotować możecie z nich po prostu kuleczki przypominające to prawdziwe Rafaello, każdą obtoczoną w wiórkach kokosowych.

Dodaj wiórki i olej kokosowy oraz ksylitol. Wymieszaj, ostudź.

Schłodzoną masę uformuj w wybrany kształt (np. serduszek lub kulek-pralinek). Jeśli masa zbyt się klei, dodaj nieco więcej wiórków kokosowych.

Gotowe kokosanki obtocz w wiórkach, schłódź przez godzinę w lodówce.  Podaj Ukochanemu :) (opcjonalnie wierzch polej roztopioną czekoladą).

-->