Przepisy
Agaty

Ptysie z bitą śmietaną i malinami

Ciasteczka, Desery
Opis

Walentynki już niedługo! Warto pomyśleć o czymś słodkim, romantycznym, lekkim… może słodkie ptysie nadziewane bitą śmietanką, podane z malinami. Jak Wam się podoba taki zestaw?

Ja moje ptysie uformowałam w podłużny kształt eklerków, ale możecie upiec jednak też klasyczne, okrągłe ptysie.

Oczywiście możecie dodać do środka też inne owoce (np. truskawki), a całość oblać polewą czekoladową. Żadna Walentynka nie będzie na taki zestaw narzekać!

****

Inne walentynkowe przepisy znajdziecie pod TYM LINKIEM, smacznego! <3

****

Ciasto przełóż do miski. Miksuj. W trakcie miksowania wbijaj po jednym jajku, aż ciasto stanie się rzadsze i ostygnie.

Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego zakończonego tylką (końcówką) z „gwiazdką”. Nakładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ok. 10-12 cm porcje ciasta.

Wstaw do piekarnika nagranego do 200 oC, piecz ok. 20 minut, aż ciasto zupełnie „wyschnie”  i się zezłoci. Ostudź.

Porcje ciasta przekrój wzdłuż. Do środka nałóż porcję śmietanki obitej z cukrem pudrem i świeże owoce, przykryj drugim kawałkiem ciasta. Oprósz cukrem pudrem.

-->