Przepisy
Agaty

Aromatyczna zupa wiśniowa

Obiady, Owoce, Przepisy – blog kulinarny, Zupy

 

Zupa owocowa to dla mnie kwintesencja wakacji. Pyszną (jagodową lub wiśniową) robiła moja Babcia, pamiętam też przedszkolną wersję truskawkową, ale tej bliżej było do kompotu z makaronem niż prawdziwej zupy. Lekko kwaskowata, kiczowato wręcz różowa smakuje świetnie lekko podgrzana, lub podana jako słodki chłodnik z dodatkiem lanych kluseczek albo drobnego makaronu.

Zupa wiśniowa jest szczególnie lubiana przez dzieci, choć nie znam dorosłego, który by jej nie lubił! To pewnie zasługa samych wiśni i tego, jak doskonale łączą w sobie smak zarówno słodki jak i lekko kwaskowaty.

Do zupy wykorzystujemy oczywiście wiśnie wydrylowane, czyli bez pestek. Jeśli nie macie drylownicy, bardzo łatwo pozbyć się z wiśni pestek za pomocą zwykłej plastikowej słomki. Wystarczy wbić ją w środek owocu- „wyjdzie” z drugiej strony razem z pestką. Można też wykorzystać pustą butelkę (najlepiej szklaną- jest bardziej stabilna od plastikowej). Na górze butelki kładziemy owoc, a następnie pestkę wbijamy do środka znowu za pomocą słomki. I już. Wiśnia bez pestki może za moment stać się pyszną zupą:)