Przepisy
Agaty

Aromatyczna zupa wiśniowa
Obiady, Owoce, Przepisy, Zupy
Opis

Zupa owocowa to dla mnie kwintesencja wakacji. Pyszną (jagodową lub wiśniową) robiła moja Babcia, pamiętam też przedszkolną wersję truskawkową, ale tej bliżej było do kompotu z makaronem niż prawdziwej zupy. Lekko kwaskowata, kiczowato wręcz różowa smakuje świetnie lekko podgrzana, lub podana jako słodki chłodnik z dodatkiem lanych kluseczek albo drobnego makaronu.

Zupa wiśniowa jest szczególnie lubiana przez dzieci, choć nie znam dorosłego, który by jej nie lubił! To pewnie zasługa samych wiśni i tego, jak doskonale łączą w sobie smak zarówno słodki jak i lekko kwaskowaty.

Do zupy wykorzystujemy oczywiście wiśnie wydrylowane, czyli bez pestek. Jeśli nie macie drylownicy, bardzo łatwo pozbyć się z wiśni pestek za pomocą zwykłej plastikowej słomki. Wystarczy wbić ją w środek owocu- “wyjdzie” z drugiej strony razem z pestką. Można też wykorzystać pustą butelkę (najlepiej szklaną- jest bardziej stabilna od plastikowej). Na górze butelki kładziemy owoc, a następnie pestkę wbijamy do środka znowu za pomocą słomki. I już. Wiśnia bez pestki może za moment stać się pyszną zupą:)