To ten rodzaj ciasta, które mogę jeść prosto z blaszki. Lekkie, a przy tym wilgotne i aromatyczne.
Doprawiłam je sokiem i skórką cytryny, na wierchu ułożyłam zaś wiśnie (wcześniej odmrożone), z powodzeniem możecie użyć jednak innych, w zasadzie dowolnych owoców- śliwek, moreli czy malin.
Proporcje na blaszkę ok. 20×30 cm.
Składniki:
jogurt grecki - 1 szklanka
olej rzepakowy - 3/4 szklanki
jajko - 2 szt
cukier - 1 szklanka + 2 łyżki
sól - 1/4 łyżeczki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
mąka pszenna - 2 szklanki
sok z cytryny - 2 łyżki
skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
wiśnie - 2 szklanki
Przygotowanie:
W misce wymieszaj jogurt z olejem, jajkami, sokiem i skórką cytrynową oraz cukrem.
Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połącz na gładkie ciasto i przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Przepis
Jogurtowe ciasto z wiśniami
Składniki:
jogurt grecki - 1 szklanka
olej rzepakowy - 3/4 szklanki
jajko - 2 szt
cukier - 1 szklanka + 2 łyżki
sól - 1/4 łyżeczki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
mąka pszenna - 2 szklanki
sok z cytryny - 2 łyżki
skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
wiśnie - 2 szklanki
Przygotowanie:
W misce wymieszaj jogurt z olejem, jajkami, sokiem i skórką cytrynową oraz cukrem.
Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połącz na gładkie ciasto i przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Agatko, myślisz ze olej kokosowy by się nadał do ciasta zamiast rzepakowego?