To ten rodzaj ciasta, które mogę jeść prosto z blaszki. Lekkie, a przy tym wilgotne i aromatyczne.
Doprawiłam je sokiem i skórką cytryny, na wierchu ułożyłam zaś wiśnie (wcześniej odmrożone), z powodzeniem możecie użyć jednak innych, w zasadzie dowolnych owoców- śliwek, moreli czy malin.
Proporcje na blaszkę ok. 20×30 cm.
Składniki:
jogurt grecki - 1 szklanka
olej rzepakowy - 3/4 szklanki
jajko - 2 szt
cukier - 1 szklanka + 2 łyżki
sól - 1/4 łyżeczki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
mąka pszenna - 2 szklanki
sok z cytryny - 2 łyżki
skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
wiśnie - 2 szklanki
Przygotowanie:
W misce wymieszaj jogurt z olejem, jajkami, sokiem i skórką cytrynową oraz cukrem.
Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połącz na gładkie ciasto i przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Przepis
Jogurtowe ciasto z wiśniami
Składniki:
jogurt grecki - 1 szklanka
olej rzepakowy - 3/4 szklanki
jajko - 2 szt
cukier - 1 szklanka + 2 łyżki
sól - 1/4 łyżeczki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
mąka pszenna - 2 szklanki
sok z cytryny - 2 łyżki
skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
wiśnie - 2 szklanki
Przygotowanie:
W misce wymieszaj jogurt z olejem, jajkami, sokiem i skórką cytrynową oraz cukrem.
Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połącz na gładkie ciasto i przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połącz na gładkie ciasto i przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!
Agatko, myślisz ze olej kokosowy by się nadał do ciasta zamiast rzepakowego?