Przepisy
Agaty

Sernik tradycyjny

Boże Narodzenie, Ciasta, Desery, Przepisy – blog kulinarny, Święta
Opis

Prawem serii (po muffinkach czekoladowo-bananowych), kolejny przepis od „domowej bogini”, Nigelli Lawson. Nietypowo, bo ze wschodnioeuropejskim akcentem. To sernik bardzo bliski klasykowi z kuchni naszych babć.

sernik tradycyjny (4)

Sama Nigella w książce pisze, że to odmiana od modnych ostatnio, idealnie gładkich serników nowojorskich. Ten jest bardzo puszysty, upieczony na kruchym spodzie.

sernik tradycyjny (3)

W tym miejscu muszę podkreślić, że moim zdaniem wystarczy przygotować spód z połowy proporcji. Najlepszy jest przecież cienki i delikatny! Samemu nadzieniu nie mam jednak nic do zarzucenia!

sernik tradycyjny (1)

Proporcje na foremkę ok. 20 x 30 cm.

Masa serowa: Ser utrzyj z cukrem i żółtkami. Wmieszaj mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i sól. Śmietankę lekko ubij, dodaj delikatnie do masy serowej.

Białka ubij na sztywną pianę. Połącz partiami, mieszając łopatką, z masą serową.

Przełóż na podpieczony spód.

Wstaw do piekarnika na ok. godzinę. Wierzch może się lekko zarumienić.  Pozostaw do zupełnego ostygnięcia w wyłączonym piekarniku, z uchylonymi drzwiczkami. Zupełnie już ostudzony sernik przechowuj w lodówce.

-->