Przepisy
Agaty

Karmelowy pudding z croissantami

Ciasta, Desery, Pieczywo, Przepisy – blog kulinarny
Opis

To idealny sposób na wykorzystanie czerstwych już rogalików (albo innego słodkiego pieczywa).

Karmelowy pudding z croissantami (1)

Bułeczki zalewam mieszaniną jajek i śmietanki, a do smaku dodaję namoczone (na francuską nutę!) w calvadosie rodzynki.

Karmelowy pudding z croissantami (2) Karmelowy pudding z croissantami (3) Karmelowy pudding z croissantami (5)

Nikt z jedzących nie zgadnie, że to w zasadzie deser z resztek. Pyszny, szczególnie jedzony lekko jeszcze ciepły…

Karmelowy pudding z croissantami

Proporcje na deser dla 3-4 osób.

W rondelku o grubym dnie rozpuść cukier, aż utworzy jasnobrązowy karmel. Wlej mleko i śmietankę. Wymieszaj, aż karmel się rozpuści. Do lekko ostudzonego płynu wbij jajka, wymieszaj.

W naczyniu do zapiekania rozłóż pokrojone na kromki rogaliki. Na wierzchu ułóż rodzynki (wlej też resztę calvadosu, jeśli całości nie wchłonęły rodzynki). Całość zalej mieszaniną jajek.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 oC, piecz ok. 25 minut. Podawaj na ciepło np. z cukrem pudrem, śmietanką lub lodami.

-->