Przepisy
Agaty

Piersi gęsi z jabłkami i żurawiną

Boże Narodzenie, Drób, Mięso, Obiady, Przepisy, Święta
Opis

gęś z jabłkami i żurawiną (1)

Eleganckie danie, bardzo szybkie i proste przy tym do przygotowania- pieczona filety z piersi gęsi podane z jabłkami i słodką, suszoną żurawiną.

gęś z jabłkami i żurawiną (2)

Stopień wypieczenia mięsa możecie ustalić sobie sami, ja proponuję 20 minut w piekarniku, by uzyskać (średnio) krwiste porcje. Tak przygotowana gęś jest delikatna i pełna smaku!

gęś z jabłkami i żurawiną (4)

Jako dodatek do obiadu ugotowałam nieprażoną (białą) kaszę gryczaną, która świetnie smakować będzie polana sosem zebranym po pieczeniu mięsa.

gęś z jabłkami i żurawiną (3)

Mięso ułóż w brytfance do zapiekania. Dookoła ułóż jabłko (ze skórką) pokrojone na ósemki, obsyp żurawiną. Owoce skrop 2 łyżkami tłuszczu, jaki wytopił się na patelni.

Wstaw na 20- 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Ostaw na kilka minut, by mięso odpoczęło.

-->