Muffinki czekoladowo-bananowe
Jeśli mam ochotę na jakiś szybki i nieskomplikowany deser, wiem że Nigella mi pomoże! W jej książkach zawsze znajdę inspirację na dania, które dają duży efekt, przy małym wysiłku.
Tym razem postawiłam na babeczki czekoladowo-bananowe. Wystarczy miska, kilka dojrzałych bananów (te z brązową już skórką będą najlepsze!) i kilka minut mieszania. Do pieca, kwadrans i gotowe!
Z proporcji upieczecie 12 szt. muffinek.
- banan - 3 szt, dojrzałe
- olej roślinny - 125 ml
- jajko - 2 szt
- cukier brązowy - 100 g
- mąka pszenna - 225 g
- kakao - 3 łyżki, ciemne
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- sól - szczypta
Banany rozgnieć widelcem, połącz z jajkami i olejem oraz cukrem. W drugiej misce wymieszaj mąkę z kakao, sodą i solą.
Do mieszaniny bananów daj suche składniki, wymieszaj łyżką. Ciasto nakładaj do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz 15-20 minut.
-
To przepis z książki „Kuchnia”. Szczerze ją polecam, choć bardzo lubię też świąteczną książkę Nigelli. Ach, te słodkości! :)
Znam ten przepis. :-) Bardzo pyszne muffiny! :-D Polecam!
Witam,
A te papilotki na zdjęciach to własną robota? Jeżeli tak, to jak to z jakiego papieru i jaki kształt? Na zdjęciu wygląda to lepiej niż z klasycznymi…
Z góry dziękuję za odpowiedź!
Pozdrawiam Gosia
-
Gosiu, są kupione, marki Wilton (to w istocie jednak tylko ładnie ułożony kwadracik pergaminu do pieczenia).
Pani Agato, dziękuję za ten przepis! Dziś robię muffinki czwarty raz w ciągu kilku dni, są super! Przekazałam też przepis koleżankom z pracy, bardzo chwaliły :) Pozdrawiam serdecznie!
-
Szalenie się cieszę, smacznego!
pani Agato a te muffinki urosną na tej sodzie ? nie potrzeba proszku do pieczenia ?
-
Urosną, spokojnie:)
Super muffiny! Właśnie dziś robiłam ;-) dziękuję za przepis !
Potrzebowałam prostego przepisu na muffinki bananowe. Użyłam zresztą bananów po raz pierwszy do ciasta. Przepis jest prosty, wykonanie super łatwe, zamiast mąki pszennej użyłam mąki ryżowej. A muffinki przepyszne. Bardzo dziękuję za przepis.
-
Szukałam przepisu na muffiny z bananem. Te zrobiłam z trzylatkiem. Przepyszne.
-
Cała przyjemność po mojej stronie !:)
babeczki bardzo pyszne!!!!!
można dodać kawałeczki czekolady????
-
Oczywiście, czekolada pasuje tu jak ulał!
mi niestety wyszly spieczone bardzo z wierzchu..a w srodku maja byc takie lekko wilgotne? czy poprostu mam zakalca:-((
-
Lekko wilgotne mogą być, ale nie surowe )
Absolutnie fantastyczne, choć z niewielkimi modyfikacjami, ponieważ piekłam je dla mojego synka uczulonego na jajka i mleko. Tak więc zrezygnowałam z jajek, zwiększyłam ilość cukru do do 2/3 szklanki i na koniec dodałam drobno pokrojoną gorzka czekoladę. Pięknie wyrosły, sa mięciutkie, a obecność czekolady w środku sprawia, że babeczki przypominają brownie. Pyszności nie tylko dla alergika:)
Dziś 5 latka je zrobiła :) była zachwycona bo wyszły o
pyszne. Polecam, zdrowe i pyszne
Pycha! Z reszty ciasta, które nie zostalo gdy zabrakło mi foremek uciekłam ciacho. Oba wypieki super!
-
Które mi zostało *
Muffiny przepyszne, ja dodalam do nich pokruszona tabliczkę czekolady, wyszlo super:-)
Babeczki pyszne! Pachnie w całym domu! mąż już czeka:)
Super prosty i szybki przepis. Babeczki wyszły przepyszne i pięknie wyrosły :)
Jaką inną mąkę można dodać zamiast przennej? I czy takie same proporcje?
-
Proszę eksperymentować :)
Przepis ok ale smak fuj węź Agata prawie się otrułam radzę wam kochani nie róbcie tych babeczek
-
*weź
Bardzo dobry, prosty- nieprzekombinowany przepis! W sam raz gdy zalegają nam mocno przejrzałe banany. Dzieciaki zadowolone. Polecam!
Są przepyszne, proste i szybkie. Zrobiły je dwie moje małe córcie, urosły pięknie ☺️
Czy to ma być takie gęste ? Niesamowicie ciężko wymieszać.
-
Gdy ciast jest zbyt gęste, proszę dodać odrobinę mleka.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Uwielbiam przepisy Nigelli :) A z jakich Jej książek Pani korzysta ? Może jakąś Pani poleci?
A babeczki będzie trzeba wypróbować :)
Pozdrawiam