Przepisy
Agaty

Kasza bulgur z pieczoną marchewką i granatem

Dodatki, Kuchnie świata, Przepisy – blog kulinarny, Surówki & sałatki, Vege
Opis

bulgur z pieczoną marchewką i granatem (6)

Bulgur to kasza z pszenicy, naprawdę pyszna, a przy tym błyskawiczna w przygotowaniu, wystarczy namoczyć ją we wrzątku. Jeśli macie problem z jej kupnem, może zostać zastąpiona kaszą kuskus, choć moim zdaniem ta druga ma uboższy smak.

bulgur z pieczoną marchewką i granatem (2)

Dzisiejsza propozycja to połączenie „dodatku skrobiowego” i jarzynki do obiadu. U mnie wystąpiła w towarzystwie pieczonego mięsa.

bulgur z pieczoną marchewką i granatem (1)

Aż słodka pieczona marchewka równoważona jest orzeźwiającymi, lekko kwaskowatymi pestkami granatu. Sos do tej „sałatki” przygotowałam na bazie świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i oliwy. Prawdziwe smaki Południa.

bulgur z pieczoną marchewką i granatem (4)

Proporcja na 4 porcje.

W rondelku zagotuj 2 szklanki lekko osolonej wody. Zdejmij z ognia, dodaj kaszę, przykryj i odstaw do napęcznienia na ok. 15 minut. Wymieszaj widelcem, zostaw do lekkiego ostygnięcia.

Kaszę połącz z marchewką i pestkami granatu oraz posiekaną natką pietruszki. Przygotuj sos, 2 łyżki soku z pomarańczy połącz z oliwą i łyżeczką ostrej musztardy Dressingiem polej danie. Przypraw do saku solą, pieprzem, sokiem z cytryny.

-->