To jedno z moich ulubionych dań. Przypomina mi sobotnie obiady u babci, to miska pełna ryżu i kremowego sosu o lekko cytrynowej nucie z dodatkiem słodkich rodzynków.
Pamiętam jednak czasy, kiedy rodzynki były świątecznym rarytasem, babcia do potrawki dodawała latem zbierany na działce agrest, zasypany cukrem w słoikach, na zimę.
A, jeszcze jedno. Zawsze jem potrawkę łyżką. Zostało mi od przedszkola :)
Proporcje na 4-5 porcji.
Składniki:
udka kurczaka - 1 kg
włoszczyzna - 1 pęczek
ziele angielskie - 3 ziarna
liść laurowy - 3 szt
sól, pieprz - do smaku
rodzynki - 1/2 szklanki
śmietanka kremówka - 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana - 1-2 łyżeczki
sok z cytryny - do smaku, z ok. 1 owocu
ryż - do podania
Przygotowanie:
W garnku ułóż mięso, oczyszczoną włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy. Dodaj sól i pieprz, zalej tylko taką ilością wody, aby zakryła składniki. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1-2 godziny.
Po tym czasie wyjmij mięso i warzywa. Do wywaru dodaj rodzynki. Śmietankę rozmieszaj z mąką, wlej do gotującego się płynu, dokładnie wymieszaj. Do sosu dodaj z powrotem pokrojoną marchewkę i mięso (obrane od kości). Dopraw do smaku sokiem cytrynowym, ewentualnie solą i pieprzem. Podawaj z ryżem.
Przepis
Potrawka z kurczaka, polski klasyk.
Składniki:
udka kurczaka - 1 kg
włoszczyzna - 1 pęczek
ziele angielskie - 3 ziarna
liść laurowy - 3 szt
sól, pieprz - do smaku
rodzynki - 1/2 szklanki
śmietanka kremówka - 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana - 1-2 łyżeczki
sok z cytryny - do smaku, z ok. 1 owocu
ryż - do podania
Przygotowanie:
W garnku ułóż mięso, oczyszczoną włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy. Dodaj sól i pieprz, zalej tylko taką ilością wody, aby zakryła składniki. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1-2 godziny.
Po tym czasie wyjmij mięso i warzywa. Do wywaru dodaj rodzynki. Śmietankę rozmieszaj z mąką, wlej do gotującego się płynu, dokładnie wymieszaj. Do sosu dodaj z powrotem pokrojoną marchewkę i mięso (obrane od kości). Dopraw do smaku sokiem cytrynowym, ewentualnie solą i pieprzem. Podawaj z ryżem.
Po tym czasie wyjmij mięso i warzywa. Do wywaru dodaj rodzynki. Śmietankę rozmieszaj z mąką, wlej do gotującego się płynu, dokładnie wymieszaj. Do sosu dodaj z powrotem pokrojoną marchewkę i mięso (obrane od kości). Dopraw do smaku sokiem cytrynowym, ewentualnie solą i pieprzem. Podawaj z ryżem.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!
Tak jak piszesz, takie danie to prawdziwy klasyk polskiej, tradycyjnej kuchni. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)