W garnuszku podgrzej mleko z herbatą (wysypaną z torebeczek), doprowadź do wrzenia i pozostaw na 15 minut, aby utworzył się esencjonalny płyn. Przecedź go, aby pozbyć się herbacianych fusów. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Wbijaj po jednym jajku, zmiksuj. Dosyp szczyptę soli, a następnie ciąle mieszając dodawaj naprzemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz herbaciane mleko. Na koniec wlej esencje waniliową. Ciastem napełnij foremki do 2/3 wysokości, piecz ok. 20 minut w 200 oC.
Pianka: Przygotuj 1/4 szklanki mocnej esencji herbacianej. Gotuj ją z cukrem przez 4 minuty. Białka ubij ze szczyptą soli. Do piany (ciągle miksując) wlej wolnym strumieniem gorący syrop herbaciany. Ubijaj jeszcze 5 minut na maksymalnych obrotach. Gotową pianką ozdób ostudzone babeczki. Podawaj od razu. (Wierzch ozdobiłam dodatkowo odrobiną mieszanką mielonych przypraw korzennych.)
świetny pomysł na te pianke :D