Babeczki z dodatkiem Earl Gray zwieńczone herbacianą pianką
Z wielką przyjemnością chciałam Was zaprosić do udziału w rewelacyjnym, moim skromnym zdaniem, konkursie organizowanym przez herbacianą markę Irving.
Jest o co walczyć, w końcu nie codziennie można gościć na łamach “Gali”, “Claudii” i “Mojego Gotowania”, prawda? :)
- masło - 70 g, miękkie
- cukier - 3/4 szklanki
- jajka - 2 sztuki
- mąka pszenna - 1 szklanka + 2 łyżki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - szczypta
- mleko - 1/2 szklanki
- herbata Earl Gray - 3 torbeczki
- esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
- Pianka
- białko jajka - 1 szt
- cukier - 1/2 szklanki
- esencja z 2 torebek herbaty Earl Grey - 1/4 szklanki
- sól - szczypta
W garnuszku podgrzej mleko z herbatą (wysypaną z torebeczek), doprowadź do wrzenia i pozostaw na 15 minut, aby utworzył się esencjonalny płyn. Przecedź go, aby pozbyć się herbacianych fusów. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Wbijaj po jednym jajku, zmiksuj. Dosyp szczyptę soli, a następnie ciąle mieszając dodawaj naprzemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz herbaciane mleko. Na koniec wlej esencje waniliową. Ciastem napełnij foremki do 2/3 wysokości, piecz ok. 20 minut w 200 oC.
Pianka: Przygotuj 1/4 szklanki mocnej esencji herbacianej. Gotuj ją z cukrem przez 4 minuty. Białka ubij ze szczyptą soli. Do piany (ciągle miksując) wlej wolnym strumieniem gorący syrop herbaciany. Ubijaj jeszcze 5 minut na maksymalnych obrotach. Gotową pianką ozdób ostudzone babeczki. Podawaj od razu. (Wierzch ozdobiłam dodatkowo odrobiną mieszanką mielonych przypraw korzennych.)
Prz piance pisze 1/4 esencji, to chodzi o 1/4 szklanki?
-
Szklanki! Już uzupełniłam na blogu :)
Super przepis ,u mnie pachnie wlasnie wszystko moja ulubiona herbatka.Mam tylko pytanie ile ci wyszlo babeczek?
-
12 sztuk, klasyczna foremka.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
świetny pomysł na te pianke :D