Przepisy
Agaty

Babeczki z wiśniami i lukrem malinowym

Desery, Muffiny & babeczki, Przepisy
Opis

babeczka z wiśniami

Bardzo lubię piec wszelkiego rodzaju babeczki i muffinki, bo to szybka robota, a że i porcje małe, to naprawdę prędko można wyciągać je z piekarnika i od razu wręcz podawać do kawy.

lukier malinowy

Te babeczki lubię także dlatego, że należą do mojej ulubionej kategorii „bez miksera”, czyli składniki potrzebne do ich przygotowania wystarczy tylko wymieszać w misce i już, można brać się za pieczenie.

babeczki z wiśniami

Malinowy lukier, jakim ozdobiłam babeczki na pewno dodaje im charakteru. Jest słodko-kwaskowaty i bardzo prosty w przygotowaniu. Kilka świeżych (lub rozmrożonych) malin wystarczy wymieszać z cukrem pudrem aż do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli macie ochotę przygotować lukier w bardziej eleganckiej wersji, proponuję owoce, przed dodaniem do nich cukru pudru, przetrzeć przez sitko. Dzięki temu zabiegowi pięknie czerwony lukier będzie miał idealnie gładką konsystencję.

babeczki z wiśniami i lukrem malinowym

Z podanych w przepisie proporcji upieczecie 12 klasycznych babeczek (zwykle foremki do muffinek mają taką właśnie wielkość).

babeczki z malinami

Dodatek wiśni jest oczywiWIŚNIE ;0 opcjonalny. Możecie przygotować babeczki z dodatkiem innych owoców, na przykład borówek czy malin, lub piec jej w wersji „czystej” bez żadnego nadzienia.

 

W misce połącz jajka z jogurtem, cukrem i masłem. Możesz dodać skórkę otartą z cytryny lub 1/2 łyżeczki naturalnej esencji waniliowej.

Do drugiej miski dodaj produkty sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, sól. Wlej „mokre” składniki i połącz.

Surowe ciasto nakładaj do foremek na muffinki wyłożone papierowymi papilotkami do ok. 3/4 ich wysokości (jeśli nie dodajesz owoców, napełnij foremki prawie po sam brzeg). Do każdej foremki dodaj 3-4 wiśnie bez pestek.

Foremkę z babeczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC. piecz ok. 20 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.

Gotowe babeczki ostudź.

Przygotuj lukier: maliny dokładnie rozgnieć (dodatkowo możesz przetrzeć je przez sitko- patrz uwagi w treści posta obok) i wymieszaj z cukrem pudrem, aby uzyskać dość gęsty lukier, bez grudek.

Lukrem ozdób wierzch każdej babeczki.

***

Po więcej przepisów na babeczki zapraszam do działku Muffinki & Babeczki na blog, TUTAJ LINK.

-->