Przepisy
Agaty

“Francuska” sałatka z fasolki szparagowej
Dodatki, Przepisy, Surówki & sałatki, Vege, Warzywa
Opis

W moim domu fasolkę szparagową podawało się najczęściej na ciepło, polaną złocistym masłem z zarumienioną bułką tartą. Nie wiem czy wiecie, ale taki sposób (serwowania dań, głównie warzywa jak kalafior, szparagi, czy fasolka właśnie) nazywa się w klasycznej gastronomii “po polsku” czyli à la polonaise. Tak, mamy swój pyszny wkład w kuchnię francuską!

fasolka szparagowa po francusku

I tak oto zatoczyliśmy krąg wokół fasoli szparagowej zaczynając od podania jej à la polonaise, po wersję “francuską”, o której szczegółach piszę w kolejnym zdaniu.

Zaczynamy klasycznie, od ugotowania fasoli w osolonej wodzie. To ważne, aby nie była zbyt miękka, niech (niczym dobry makaron) stawia zębom lekki opór i będzie al dente. Aby mieć pewność, że fasolka ugotowana będzie “w punkt”, po jej odlaniu można od razu włożyć do miski z lodowatą wodą i tym sposobem błyskawicznie zastopować proces dalszego gotowania. Ta czynność ma tym bardziej sens, że dzisiejszą francuską sałatkę z fasolki szparagowej przygotowujemy w wersji “na zimno”.

sałatka z fasolki szparagowej

Sos do sałatki polecam przygotować dobry kwadrans przed posiłkiem, dzięki temu szalotka/cebula w nim zawarta będzie miała czas odpowiednio zmięknąć.

fasolka szparagowa- sałatka

Pamiętajcie proszę, że proporcje sosu podaję orientacyjnie. Smakujcie go w trakcie gotowania i doprawcie wg. własnego gustu. Ocet może mieć różną kwasowość, a musztarda- ostrość, dlatego to Wasz smak jest tu najważniejszy!