Letnie ciasto z owocami (i bez miksera)
Zaczyna się ten czas, kiedy moce przerobowe mojej rodziny nie dają rady i zawsze zostaje nam gdzieś w lodówce miseczka wiśni, jagód czy czerwonych porzeczek. Mam w takim przypadku sprawdzony sposób na błyskawiczne w przygotowaniu ciasto. Jest lekkie i wilgotne (to zasługa oleju i jogurtu w nim zawartych), a do tego składnik wystarczy wymieszać przysłowiowym widelcem.
Dziś podaję proporcje na małą foremkę ok. 20 cm średnicy, z powodzeniem możecie jednak przemnożyć składniki razy dwa, a nawet trzy i upiec porcję ciasta z owocami, którym obdarujecie nie tylko dalszą rodzinę, ale nawet i sąsiadów :)
Kocham wręcz ciasta z wiśniami i takie najchętniej piekę latem, to połączenie słodyczy z kwaskowatym posmakiem uważam za wręcz idealne. Ale jak wspomniałam na początku, do tego ciasta wykorzystać możecie inne owoce maliny, jagody, a nawet pokrojone na ćwiartki dojrzałe morele.
Wierzch placka posypałam grubym cukrem (takim o dużych kryształach), a dodatkowo także migdałami pociętymi w słupki- wiśnie kochają migdały. I tu kolejna droga do plackowych wariacji- ciasto możecie wzbogacić klasycznie- aromatem waniliowym lub trochę zaszaleć i dodać esencję migdałową. Ja kupuję naturalne esencje do ciast i takich też polecam Wam szukać w sklepach, ich zapach jest nie do zastąpienia!