Przepisy
Agaty

Babka kokosowa

Ciasta, Desery, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Jeśli zerkniecie na listę przepisów, jakie przygotowuję do szeroko pojętego działu „desery” na blogu, dość często pojawiają się na niej kokosowe aromaty. To chyba po części wyraz mojej tęsknoty za tropikalnymi wakacjami, ale też na pewno pragmatyzm- po prostu wiem, że dodatek wiórków kokosowych czy mleczka kokosowego daje wypiekom w zasadzie 100% pewność, że będą przyjemnie wilgotne i naprawdę długo zachowają świeżość. Tak jest też z tą kokosową babką.

Drugim składnikiem, jaki wspaniale wpływa na konsystencję ciasta jest maślanka. W tym przepisie też ją znajdziecie!

Jeśli jednak ciągle za mało Wam kokosa w kokosie, polecam na wierzch babki przygotować kokosowy lukier: cukier puder wymieszać z mleczkiem kokosowym do konsystencji gęstej śmietanki i taką polewą ozdobić placek.

Podaję proporcje na klasyczną foremkę- korytko. Móje ciasto kokosowe podałam z lodami (kokosowymi!) i świeżymi truskawkami, dla kwaskowatego kontrastu.

Dodaj esencję waniliową, wymieszaj.

Mąkę połącz z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Połowę mieszanki dodaj do ciasta, wymieszaj.

Wlej maślankę. Wymieszaj.

Wsyp pozostałą mąkę, krótko wymieszaj.

Na koniec dosyp wiórki kokosowe, połącz je z ciastem.

Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia/wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut. Przed podaniem ostudź.

-->