Przepisy
Agaty

Sałatka z cukinii z serem halloumi

Przepisy, Surówki & sałatki, Vege, Warzywa
Opis

Cukinia to takie warzywne cud, które samo za dużo smaku nie ma, za to świetnie przyjmuje aromat dodatków, jakie z nią zaserwujemy. U mnie będzie to oliwa z dużą ilością natki pietruszki i czosnku. Taki dressing to wręcz wymarzony kompan krótko przesmażonych paseczków cukinii.

Do tej sałatki cukinie kroję na cienkie wstążki przy użyciu zwykłej obieraczki do warzyw, taka forma nie tylko pięknie się prezentuje, ale tez bardzo delikatnie smakuje.

Dodatkami do jędrnej cukinii to intensywny w smaku ser halloumi- podany na ciepło, prosto z patelni, plastry mięsistych pomidorów i kilka listków mięty, dla orzeźwienia smaku.

Sama cukinia może być podana w tej sałatce na zimno lub lekko jeszcze ciepła.

Nagrzej patelnię (np. grillową) i partiami smaż cukinię, krótko, ma pozostać jędrna, jednak fajnie, jeśli miejscami się lekko przyrumieni. Możesz w trakcie smażenia skropić ją odrobiną oliwy.

Przygotuj sos: oliwę połącz z drobno posiekaną natką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sosem polej jeszcze ciepłą cukinię. Dopraw odrobiną soli.

Pomidory pokrój w ok. 1 cm plastry.

Ser halloumi pokrój w plastry. Każdy usmaż na złoto, z obu stron, na odrobinie oliwy, na rozgrzanej patelni.

Na talerzu rozłóż cukinię, na niej plastry pomidora i ciepły ser. Oprósz pieprzem, posyp listkami mięty, podawaj od razu z dodatkiem np. grzanek lub bagietki.

-->