Miękkie ciasteczka owsiane z rodzynkami
Wcale nie przesadzę jeśli powiem, że przygotowanie masy na te ciasteczka zajmuje nie więcej niż 3 minuty. Wszystkie składniki wystarczy wrzucić do miski, z grubsza wymieszać (to ważne, wystarczy kilka ruchów łyżką, ciasto nie może mieć gładkiej konsystencji) i już, gotowe!
Ciasteczek nie trzeba też specjalnie formować. Łyżką nakładam na blaszkę porcje wielkości dużego orzecha włoskiego, a potem tylko do pieca. Po kwadransie ciasteczka gotowe są do jedzenia!
Z podanej proporcji (naturalnie w zależności od tego, jak duże ciasteczka zdecydujecie się upiec), otrzymacie ok. 15-20 sztuk. To mniej więcej dwie blaszki ciasteczek. Ta cała (!) ilość zawiera w sobie zaledwie 3 łyżki brązowego cukru, reszta słodyczy pochodzi z rodzynków i wierzcie mi, to w zupełności wystarczy!
Hej, a co sądzisz o zastąpieniu maślanki kefirem?