Co powiecie, na pomysł, żeby tegorocznej Wielkanocy nadać nieco tropikalnego charakteru? Na deser, po uroczystym śniadaniu proponuję babkę pachnącą bananami. Ich dodatek sprawia, że ciasto jest przyjemnie wilgotne nawet na 3 dzień po upieczeniu, a chlust pachnącego orzechami likieru sprawia, że baba staje się daniem godnym Świąt.
Baza przepisu ze strony myrecipes.com.
- mąka pszenna - 3 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/4 łyżeczki
- banany - rozgniecione, 1 szklanka
- mleko - 3/4 szklanki
- Baileys orzechowy - 1/4 szklanki (lub inny likier np. Malibu)
- masło - 3/4 szklanki
- cukier - 2 szklanki
- jajka - 3 szt
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce połącz banany, mleko i likier. Zmiksuj masło, aż stanie się puszyste, partiami dodawaj cukier. Stale miksując wbijaj po jednym jajku. Dodaj do ciasta mieszankę bananów, następnie wmieszaj suche składniki. Foremkę na babkę wysmaruj masłem i obsyp odrobiną mąki. Wlej ciasto. Piecz w temp. 180 oC przez ok. 1- 1,5 godziny, aż patyczek wbity w ciasto wyciągnięty będzie suchy.
[…] Fonte della ricetta: kuchniaagaty […]