Batoniki owsiane- zdrowa przekąska
Bardzo lubię desery, o których mogę myśleć, że są zdrowe. Bo choć te owsiane batoniki zawierają masło, są o niebo lepsze od wielkie porcji landrynek, nie sądzicie? :) Moje wyrzuty sumienie po zjedzeniu kilku sztuk zmniejszają się więc do minimum i ustępują praktycznemu podejściu: przecież zjadłam zdrowe orzechy, suszone owoce i pełne ziarno!
- płatki owsiane - 2 szklanki
- suszone owoce - 1 szklanka (morele, śliwki, żurawiny)
- orzechy - 1/4 szklanki
- masło - 5 łyżek
- miód - 4 łyżki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 2 łyżki
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki
Masło rozpuść z miodem. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj stopione masło oraz ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszaj. Foremkę o wymiarach ok. 20×20 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę, dobrze dociśnij. Piecz ok. 25 minut w 180 oC. Przed krojeniem dokładnie ostudź. Batoniki najłatwiej jest porcjować nożem z piłką.
Batoniki są przecudowne !!! dla mnie, osoby, która zrezygnowała z cukru jest to idealne rozwiązanie na pyszną przekąskę :) moją mamę to musiałam aż odganiać od nich bo by mi wszystkie zjadła hahaha :)
Witaj,
Natrafiłam na Twoj blog szukając właśnie przepisu na ciasteczka owsiane. Jednak mam pytanie odnośnie składników. Czym mogłabym zastąpić masło??, rozumiem, że pełni ono “sklejacza” całej masy.
-
Ponieważ nie próbowałam innej wersji, mogę tylko zgadywać, że możesz spróbować użyć jajka lub oleju roślinnego. Czekam na info o efektach :)
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Pyszne te batoniki! Nie wiem tylko co zrobiłam nie tak, że zamiast batoników miałam granolę domowej roboty…