Przepisy
Agaty

Bułeczki precle

Dodatki, Pieczywo, Przepisy – blog kulinarny
Opis

bułeczki precle (4)

Mam małą słabość, gdy tylko przechodzę obok piekarni, w których sprzedawane są precle, nie mogę się oprzeć- zawsze kupuję… co najmniej sztukę (częściej jednak dwie…). Pierwszą potrawą, jaką umieściłam na blogu był precel właśnie, widzicie więc, że to moja prawdziwa miłość!

bułeczki precle (1)

Dziś przepis na „preclowe bułeczki”, z klasycznie przybrązowiona skórką i delikatnym miąższem.

bułeczki precle (5)

Podałam je w formie „fishbourgerów”, ze smażonym w cieście mintajem i marynowaną cebulka, jednak to tylko propozycja. Bułeczki są uniwersalne i można je podawać z dowolnymi dodatkami, albo same, do kufla zimnego piwa :)

bułeczki precle (3)

Z podanych proporcji uzyskacie ok. 8 małych bułeczek.

P tym czasie dodaj resztę składników i wyrabiaj przez ok. 10 minut, aż uzyskasz gładkie, elastycznie ciasto. Odstaw na 10 minut. Uformuj bułeczki.

W wodzie rozpuść sodę i sól. Każdą bułeczkę zanurz w mieszaninie na 30 sekund. Odłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na kolejnych 10 minut. Wierzch bułeczek możesz posypać grubą solą czy np. ziarenkami sezamu, natnij do w 2 miejscach (w nich bułeczki „pękną”), zdecydowanym ruchem, ostrym nożem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 0C, piecz ok. 20 minut.

-->