Przepisy
Agaty

„Scones” z borówkami

Ciasta, Ciasteczka, Desery, Kuchnie świata, Owoce, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Scones to brytyjskie, maślane, puszyste ciasteczka zwieńczone warstewką chrupiącego cukru na wierzchu.

blueberry scones (5)

Idealne jedzone ot tak, na deser lub posmarowane masłem, podane z dobrym dżemem. To już rozpusta, ale za to jaka pyszna!

blueberry scones (1)

Na blogu znajdziecie także przepis na klasyczne „scones”,  bez dodatków, w sezonie warto jednak pokusić się o dodanie do nich owoców- borówki to bardzo typowy dodatek do tego smakołyku.

blueberry scones (4)

Z przepisu uzyskacie ok. 14 porcji (o średnicy ok.8 cm każda).

blueberry scones (6)

Palcami szybko rozetrzyj masło, aby wymieszane z mąką przypominało kruszonkę.

Następnie dodaj „mokre” składniki jajka, esencję waniliową i jogurt oraz borówki. Wymieszaj (niezbyt dług i dokładnie- ma powstać dość rzadkie, lekkie ciasto, widocznie grudkowate).

Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Delikatnie rozpłaszcz dłonią na placek o wysokości ok.3 cm. Ciasto pokrój np. na trójkąty lub wycinaj foremką (szklanką) kształt okręgów. Przełóż je delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posmaruj mlekiem i obsyp grubym cukrem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC, piecz ok. 20-25 minut, do zarumienienia wierzchu.

-->