Przepisy
Agaty

Chipsy z jarmużu

Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Vege, Warzywa
Opis

Jeśli masz wolnych 5 minut i torbę jarmużu w lodówce, masz też super przekąskę!

chipsy z jarmużu (2)

Nie ma co się rozwodzić, trochę oliwy, ulubionej przyprawy (ostra papryka sprawdzi się super, choć mi wystarcza zwykła sól morska) i chrupiące czipsy gotowe!

chipsy z jarmużu (3)

To właśnie ta chrupkość jest dla mnie największym plusem, bo niezwykle miłe dla ucha „chrup-chrup” powoduje, że chcesz więcej i więcej, i więcej…

chipsy z jarmużu (6)

Proporcje są tu w zasadzie dowolne. Ze 100 g świeżego jarmużu otrzymacie miseczkę chipsów dla 2 osób.

 

Wymieszaj z oliwą, wyłóż cienką warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temp. 150 oC ok. 5 minut. Listki staną się ciemno zielone, uważajcie jednak, żeby się nie spaliły- łatwo o to!

Lekko jeszcze ciepłe posól, podawaj od razu.

-->