To proste ciasto, do którego dodać możecie w zasadzie dowolne owoce. Ja postawiłam na rabarbar, bo sezon na niego w pełni.
Poszłam na skróty i nie obrałam rabarbaru z włókien. Okazało się, że wcale nie trzeba tego robić, bo w cieście były w zasadzie niewyczuwalne, a pracy zawsze mniej :)
Placek ma mało masła, mimo to (dzięki dodatkowi ricotty) jest przyjemnie lekki i wilgotny.
Proporcje na foremkę ok.15×25 cm.
Składniki:
cukier - 1/3 szklanki
masło - 3 łyżki, miękkie
ricotta - 1/3 szklanki
naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
jajko - 1 szt
mąka pszenna - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
sól - 1/4 łyżeczki
rabarbar - 2-3 łodygi
Przygotowanie:
Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj esencję waniliową i ricottę, wymieszaj.
Wbij jajko, zmiksuj. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksuj.
Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż w poprzek kawałki rabarbaru. Całość możesz dodatkowo posypać grubym cukrem lub płatkami migdałów.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 30 minut, do zarumienienia wierzchu.
Przepis
Ciasto z rabarbarem i ricottą
Składniki:
cukier - 1/3 szklanki
masło - 3 łyżki, miękkie
ricotta - 1/3 szklanki
naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
jajko - 1 szt
mąka pszenna - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
sól - 1/4 łyżeczki
rabarbar - 2-3 łodygi
Przygotowanie:
Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj esencję waniliową i ricottę, wymieszaj.
Wbij jajko, zmiksuj. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksuj.
Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż w poprzek kawałki rabarbaru. Całość możesz dodatkowo posypać grubym cukrem lub płatkami migdałów.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 30 minut, do zarumienienia wierzchu.
Wygląda na bardzo puszyste, choć ydecydowanie za mało owoców jak dla mnie;)
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com