Danish pastry czyli maślane drożdżówki z malinami
Zawsze byłam daleka od porywania się na domowy wyrób ciasta francuskiego czy innych wypieków, którym trzeba poświęcić pół doby w kuchni. Kiedy jednak u Nigelli (w „Jak być domową boginią”) natknęłam się na przepis na danish pastry w szybkiej wersji, nie mogłam się mu oprzeć!
Ta 'szybka wersja’ też wymaga od nas czasu, ale to głównie czekanie (ciasto musi się schłodzić, a następnie ocieplić), całość jednak zamknie się na leżakowaniu przez noc i kilku porannych godzinach.
Warto jednak się wysilić, bo ciasteczka są przepyszne! Maślane, a przy tym lekkie, pełne warstwowo ułożonych płatków ciasta. Dodałam do nich subtelną w smaku waniliową ricottę oraz kwaskowate maliny.
Z podanych proporcji uzyskacie ok. 20 ciastek
Wyglądają cudownie! O … jak bym zjadła teraz do kawki! :)