Przepisy
Agaty

Ciasto z ricottą i wiśniami

Ciasta, Desery, Przepisy – blog kulinarny

To ten typ ciasta, które nawet drugiego i trzeciego dnia po upieczeniu zachowuje świeżość i wilgotność. To zasługa ricotty, która sprawia, że ciasto się nie kruszy i jest wyjątkowo delikatne. Do tego, żeby je przygotować nie trzeba nawet brudzić miksera, wystarczy miska, łyżka i gotowe!

Do jego upieczenia wykorzystać możecie świeże lub mrożone owoce, ja najbardziej lubię wiśnie. Samo ciasto aromatyzowałam naturalnym aromatem migdałowym (świetnie komponuje się z wiśniami), świetnie sprawdzi się także dodanie skórki otartej z 1 cytryny lub esencja waniliowa.

Ważna uwaga- ciasto (przez dodatek ricotty) musi się dość długo piec, dlatego przed wyjęciem placka z pieca należy koniecznie sprawdzić patyczkiem, czy całe się przepiekło. Proporcje na klasyczną foremkę- korytko o wymiarach ok. 25 x 10 cm.