Cynamonowe ciasteczka zawijane
Nigdy nie ukrywałam, że kupuję ciasto francuskie, bo naprawdę szkoda mi życia na jego samodzielne robienie. Tym bardziej w okresie Świąt, kiedy to na głowie są ważniejsze sprawy jak kupowanie prezentów czy dokarmianie karpia w wannie ;)
Oto więc moja propozycja na szybkie ciasteczka w bożonarodzeniowym klimacie, które błyskawicznie wypełnią Wasz dom ciepłym zapachem cynamonu.
Wystarczy pokroić płat ciasta w poprzeczne pasy o szerokości ok 4 cm, posypać mieszanką cukru i przypraw, zwinąć dolny margines ciasta (aby „nadzienie” nie wypłynęło i się nie przypaliło), a następnie zwinąć ślimaczki.
Ciasteczka piekę w foremce na muffinki, dzięki czemu zachowują ładny, regularny kształt.
Proporcje na ok. 1o szt (możecie przygotować je również na bazie ciasta kruchego).
*****
Po więcej przepisów na Boże Narodzenie, zapraszam do e-booka Świąteczna Kuchnia Agaty (klik).
Ciasteczki zrobiłam na Sylwestra. Wszystkim smakowały :) Rewelacja, proste i szybkie i jakie smaczne.