Czekoladowy pudding z kaszki manny
W zeszłym tygodniu miałam okazję promować w studio DDTVN społeczną akcję Zboże smakuje i inspiruje, która ma zachęcić do jedzenia przetworów zbożowych, w tym kaszy, o której poniżej.
Jedną z potraw, jaką przygotowałam był czekoladowy pudding ugotowany na bazie kaszki manny. Tak zasmakował mojej rodzinie, że robiłam go ponownie wczoraj. W końcu czekoladowy deser to świetne zwieńczenie każdego posiłku!
Będziecie na pewno mile zaskoczeni idealnie kremową konsystencją puddingu, jest rewelacyjna!
- mleko - 2 szklanki
- kaszka manna - ok. 5 łyżek
- sól - szczypta
- cukier dark muscavado - ok. 3 łyżek
- czekolada deserowa - 80 g
- orzechy - do podania
Do wrzącego mleka wrzuć kaszę, ugotuj ciągle mieszając. Dopraw solą i cukrem do smaku. Do gorącej kaszki dodaj połamaną czekoladę, wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
Gdy kaszka lekko ostygnie zmiksuj ją blenderem na gładką masę. W razie konieczności, gdyby była zbyt gęsta, dodaj nieco mleka. Przelej do miseczek, zupełnie ostudź, wierzch posyp pokrojonymi orzechami (migdałami).
Jak długo należy gotować kaszę w mleku?
-
Aż zgęstnieje, kilka minut.
Własnie: jak długo gotować kaszkę do momentu wrzucenia czekolady?
Ile porcji wychodzi z przepisu? Bo wydaje mi sie,że jakoś tak mało tego wszystkiego jak na deser dla 4 osobowej rodzinki jak moja ;)
-
Proszę gotować kilka minut, aż kaszka zgęstnieje i będzie “miękka”. Z przepisu powstaną 2 solidne lub 3 mnejsze porcje.
Przygotuję na niedzielne śniadanie:)
Pomysł znakomity!!:)
Zrobiłam takie. Świetna alternatywa dla budyniu czekoladowego:) Mniam.
Bardzo smaczny ten pudding, zrezygnowałam jednak całkowicie z dodawania cukru no i deserową czekoladę zastąpiłam gorzką i wyszło pysznie :)
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
już to jem w myślach. mm:)) na pewno wypróbuję, bo uwielbiam kaszkę, ..i czekoladę ;)