Przepisy
Agaty

Babeczki dyniowe z kremem

Muffiny & babeczki, Przepisy – blog kulinarny
Opis

To już pewnie jeden z ostatnich dyniowych przepisów w tym sezonie. Jesień się kończy, ja się jednak pocieszam, że jeszcze kilka porcji upieczonej dyni mam zamrożonych- będą jak znalazł na zimę.

DSC_0642

Teraz jednak błyskawiczne, przepyszne babeczki. Do ich zrobienia wsytarczy miska pełna składników i łyżka. Reszta dzieje się w zasadzie sama. Babeczki trzymałam w lodówce przez kilka dni i świetnie zachowały świeżość.

DSC_0650

Każdą muffinkę ozdobiłam kremem waniliowym zrobionym na bazie kremowego serka i odrobiny masła, wierzch zaś oprószyłam cynamonem.

DSC_0647

W misce połącz dynię, olej i jajka. W drugiej- mąkę, proszek, cukier, przyprawy korzenne, sól. Dodaj do nich „mokre” składniki, wymieszaj łyżką. Ciasto wlej do foremek do pieczenia muffinek, piecz ok. 20 minut w temp. 180 oC. Ostudź.

Mikserem utrzyj masło w temperaturze pokojowej z cukrem i esencją waniliową. Dodaj serek i miksuj do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Wstaw ją do lodówki, schłodzoną nakładaj szprycą na wierzch babeczek. Przed podaniem oprósz cynamonem.

-->