Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj cukier drożdże, sól. Mleko lekko podgrzej, dodaj wraz z oliwą do pozostałych składników, połącz i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności podsyp mąką. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, no około godzinę.
Wyrośnięte ciasto podziel na porcje, z każdej uformuj bułeczkę (może mieć kształt precelka lub klasyczny). Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w ciepłym miejscu, przykryj czystą ściereczką i odczekaj kolejnych 30 minut. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 0C, piecz ok. 15 minut.
Oliwę podgrzej w rondelku z masłem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj drobno posiekaną natkę. Mieszanką posmaruj (przy pomocy pędzelka) świeżo wyjęte z piekarnika, jeszcze ciepłe bułeczki. Oprósz solą.
Proporcje na ok. 25 sporych bułeczek.