Przepisy
Agaty

Czosnkowe bułeczki drożdżowe

Pieczywo, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Śniadania
Opis

bułeczki czosnkowe (6)

Tanecznym krokiem wchodzimy w czas karnawałowych imprez. Dzisiejsze bułeczki wspaniale sprawdzą się jako przekąska na każdym przyjęciu.

bułeczki czosnkowe (2) bułeczki czosnkowe (3)

Miękkie, o aromacie czosnku. Świetnie sprawdzą się jedzone „solo” lub jako baza do grzanek lub kanapek.

bułeczki czosnkowe (4)

Najlepsze są oczywiście świeżo upieczone, lekko jeszcze ciepłe ;)

bułeczki czosnkowe (1)

Wyrośnięte ciasto podziel na porcje, z każdej uformuj bułeczkę (może mieć kształt precelka lub klasyczny). Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w ciepłym miejscu, przykryj czystą ściereczką  i odczekaj kolejnych 30 minut. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 0C, piecz ok. 15 minut.

Oliwę podgrzej w rondelku z masłem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj drobno posiekaną natkę. Mieszanką posmaruj (przy pomocy pędzelka) świeżo wyjęte z piekarnika, jeszcze ciepłe bułeczki. Oprósz solą.

Proporcje na ok. 25 sporych bułeczek.

-->