Przepisy
Agaty

Pudding Yorkshire

Dodatki, Kuchnie świata, Muffiny & babeczki, Obiady, Pieczywo, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny
Opis

yorkshire pudding (1)

Yorkshire pudding to wspaniałe uzupełnienie obiadu. Szybszy w przygotowaniu niż klasyczne ziemniaki czy ryż.

yorkshire pudding (4) yorkshire pudding (5)

Wystarczy przygotować ciasto bardzo podobne do naleśnikowego, wlać do gorących foremek (np. takich do pieczenia muffinek) i już po 10-15 minutach cieszyć się możemy tymi wyrośniętymi „bułeczkami”, idealnymi wręcz do zbierania sosu z niedzielnej pieczeni!

yorkshire pudding (9)

Proporcje na ok. 12 szt.

Foremkę na muffinki wysmaruj olejem i wstaw do piekarnika, który nagrzewa się do 220 oC. Gdy piekarnik i blaszka będą gorące, do każdego wgłębienia formy wlej porcję ciasta, do ok 2/3 ich wysokości.

Wstaw do piekarnika i piecz ok. 10-15 minut. Puddingi powinny być rumiane i wyrośnięte. Gdy będą stygnąć, lekko opadną.

-->