Przepisy
Agaty

Szybka babka „zebra”

Ciasta, Czekolada, Desery, Przepisy
Opis

babka zebra (1)

Skoro jakie pierwsze dni stycznia, taki cały rok, zaczynamy na słodko!

babka zebra (3)

Tym razem błyskawiczna w przygotowaniu (nie wymaga miksera!) babka. Nazywałam ją w dzieciństwie „zebra”, łączy bowiem w sobie warstwy waniliowego i kakaowego ciasta.

babka zebra (5)

Ciasto, dzięki dodatkowi jogurtu, jest lekkie i naprawdę wilgotne.

babka zebra (4)

Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połącz na gładkie ciasto. Około połowę ciasta przelej do drugiej miseczki, wymieszaj z kakao.

Ciasto- jasną porcję na zmianę z ciemną przelej do foremki wysmarowanej masłem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

-->