Od tej chwili gofry to nie tylko wakacyjny przysmak, te w wytrawnej wersji (podkreślonej intensywnym w smaku cheddarem i szczypiorkiem) doskonale sprawdzą się jako imprezowa przekąska.
Podać je możecie z plastrem usmażonej na chrupko szynki, porcją pikantnego sosu lub jako dodatek do sałatki.
Najlepsze gofry, to te świeżo podgrzane ciepłe i chrupiące!
Proporcje na ok. 7 sztuk.
Składniki:
mąka pszenna - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
jajko - 1 szt
mleko - 3/4 szklanki
oliwa - 2 łyżki plus do smarowania gofrownicy
ser - cheddar - 1/2 szklanki, utarty na grubych oczkach
szczypior - 4 posiekane łyżki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połącz na gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na kwadrans.
Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzane, posmarowane olejem płytki gofrownicy. Smaż, aż będą rumiane, ok. 5 minut. Podawaj na ciepło, zaraz po usmażeniu lub ponownym podgrzaniu w gofrownicy.
Przepis
Na imprezę: wytrawne gofry z cheddarem
Składniki:
mąka pszenna - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
jajko - 1 szt
mleko - 3/4 szklanki
oliwa - 2 łyżki plus do smarowania gofrownicy
ser - cheddar - 1/2 szklanki, utarty na grubych oczkach
szczypior - 4 posiekane łyżki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połącz na gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na kwadrans.
Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzane, posmarowane olejem płytki gofrownicy. Smaż, aż będą rumiane, ok. 5 minut. Podawaj na ciepło, zaraz po usmażeniu lub ponownym podgrzaniu w gofrownicy.
Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzane, posmarowane olejem płytki gofrownicy. Smaż, aż będą rumiane, ok. 5 minut. Podawaj na ciepło, zaraz po usmażeniu lub ponownym podgrzaniu w gofrownicy.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!