Przepisy
Agaty

Danish pastry z owocami i migdałami w karmelu

Ciasta, Desery, Owoce, Przepisy
Opis

danisze z morelami i truskawkami (3)

Ten tytuł nie do końca mi się podoba, ale trudno o idealnie polskie tłumaczenie nazwy tego gatunku ciasta (a przynajmniej ja go nie znam).

danisze z morelami i truskawkami (5)

„Danisz” to połączenie drożdżówki z ciastem francuskim. Jest więc maślane, miękkie, pełne przy tym charakterystycznych „listków”, wyraźnych warstw czyniących te wypieki wyjątkowo lekkimi i pysznymi.

danisze z morelami i truskawkami (4)

Zwykle podaje się je w wersji małych „drożdżówek”, ja użyłam jednak do pieczenia formy na tartę. Wierzch ozdobiłam morelami, idealnie słodkimi truskawkami i pokruszonymi migdałami w karmelu.

Wodę wymieszaj z mlekiem i jajkiem.

Do mąki z drożdżami, solą oraz cukrem dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, krótko zmiksuj w malakserze (masło ma cały czas pozostać w formie grudek). Dolej mieszankę mleka, wymieszaj łopatką. Powstanie lepkie ciasto. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw na minimum noc do lodówki.

Kolejnego dnia ogrzej ciasto do temp. pokojowej.

Wyjmij i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Złóż ciasto na 3 części (jak list), obróć o 180 o, ponownie rozwałkuj, złóż, obróć. I ponownie (w sumie 3 razy).

Ciasto rozwałkuj na grubość ok.1,5 cm.   Ciasto włóż do formy o średnicy ok.25 cm. Na wierzchu ułóż owoce (pokrojone na ćwiartki morele i połówki truskawek, choć możecie użyć też innych owoców).

Odstaw na przynajmniej godzinę.

Na patelni rozgrzej cukier, aż się rozpuści. Dodaj płatki migdałów, wymieszaj i smaż, aż obtoczą się w złotym karmelu. Przełóż na papier do pieczenia, ostudź i pokrusz na mniejsze kawałki. Posyp nimi wierzch ciasta.

Posmaruj brzeg roztrzepanym jajkiem (opcjonalnie) i piecz ok. 35 minut w temp. 180 oC.

 

-->