To danie od razu poprawia mi nastrój, jest takie kolorowe! Do tego świadomość, że jem kwiaty- od razu jest weselej!
Wakacyjne danie, czerwone pomidory, zielona cukinia i te pomarańczowe płatki, talerz pełen witamin i optymizmu. Żeby było jeszcze bardziej kolorowo, całość posypałam małymi, fioletowymi kwiatkami oregano. Ich aromat doskonale komponuje się z daniem!
Porcja dla ok. 3 osób.
A na koniec, mały bukiecik :)
Składniki:
pomidorki koktajlowe - 250 g
cebula - 1 szt
cukinia - 1 szt
kwiaty cukinii - wg upodobań, minimum 1 na porcję
oliwa - 2 łyżki
makaron - 500 g (1 opakowanie)
parmezan - opcjonalnie, do posypania
sól, pieprz - do smaku
świeże oregano - 3 gałązki
Przygotowanie:
Na patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, przesmaż.
Dodaj przekrojone na pół pomidorki, krótko smaż. Przypraw do smaku.
Makaron ugotuj 'al dente’ w dużej ilości osolonej wody. Włóż na patelnię, wymieszaj. Dodaj przekrojone wzdłuż listki cukinii, wymieszaj.
Pięknie wygląda, a pewnie jeszcze lepiej smakuje! Robię dziś! Tylko, gdzie jak w Krakowie dostanę kwiaty cukinii ? ;(