Przepisy
Agaty

Domowa biała kiełbasa

Mięso, Przepisy – blog kulinarny, Przetwory, Święta
Opis

biała kiełbasa (15)

Jeśli macie ochotę na naprawdę dobrą kiełbasę, nie ma wyjścia, musicie zrobić ją sami i to z tego właśnie przepisu!

biała kiełbasa (11)

Robimy ją w domu co roku, zgodnie z poniższymi proporcjami i zawsze udaje się rewelacyjnie. Fakt, nie jest to 'fast food’, dobrze żeby mięso miało czas przejść przyprawami, a i flaki trzeba namoczyć… potem jednak jest już z górki, napełnianie, parzenie i jedzenie! Tak smakuje Wielkanoc!

biała kiełbasa (5)

Przypraw czosnkiem, pieprzem i majerankiem, ponownie wymieszaj. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.

Tak przygotowanym mięsem nadziewaj (przy pomocy maszynki i odpowiedniej nakładki) naturalne flaki (wcześniej wymoczone). Pamiętaj, aby nie nadziewać kiełbasek zbyt ściśle, bo mogą pęknąć podczas gotowania. Poszczególne kiełbaski oddzielaj od siebie obracając je wokół własnej osi, każdą w przeciwnym kierunku.

Gotową białą kiełbasę włóż do wrzącej wody. Skręć gaz, woda po włożeniu mięsa nie może wrzeć ma tylko pozostać bardzo gorąca. W tak przygotowanej kąpieli trzymaj kiełbaski przez 20 minut. Po tym czasie podawaj lub ostudź i zamroź.

 

-->