Przepisy
Agaty

Biała kiełbasa z cydrem i jabłkami

Mięso, Obiady, Przepisy, Święta
Opis

Wielkanoc ma dla mnie smak białej kiełbasy, takiej domowej, pachnącej czosnkiem i majerankiem.

biała kiełbasa z cydrem (11)

Żeby jednak dodać jej trochę oryginalności, proponuję na Święta połączyć kiełbaski ze słodkawym cydrem i jabłkami. dnie naczynia zbiera się miękka, pełna smaku cebulka o aromacie rozmarynu i gałki. Poezja!

biała kiełbasa z cydrem (4)

Roboty przy tym daniu nie ma w zasadzie żadnej- samo „robi się” w piecu- a my w tym czasie możemy spokojnie spędzić rodzinne chwile przy stole, a nie w kuchni.

biała kiełbasa z cydrem (8)

Ps. Zmywania też niewiele, bo to danie jednogarnkowe!:)

Po tym czasie przewróć kiełbaski na druga stronę, dodaj pokrojone w ósemki jabłka, piecz kolejnych 20 minut.

Przed podaniem wyjmij kiełbaski i jabłka na półmisek, do cebuli zaś dodaj zimne masło (możesz ją dodatkowo wstawić na chwilę pod grill, aby sos zgęstniał), wymieszaj. Tak powstałym sosem polej danie.

-->