Przepisy
Agaty

Parmigiana z jarmużem

Kuchnie świata, Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Vege
Opis

Parmigiana (7)

Pewnie niejedna włoska „mamma” przeżegna się na samą myśl o dodaniu do parmigiany jarmużu, ale ja szczerze polecam ten sposób na jego podanie.

Parmigiana (6)

Chyba jednak powinnam zacząć od początku, czyli opisania samej „parmigiany”- to zapiekanka z pomidorowym sosem, bakłażanami (które w tej wersji przepisu grillowałam) oraz serami: mozzarellą i parmezanem. Czyli bardzo włoskie i aromatyczne połączenie smaków.

Parmigiana (4)

Bardzo lubię ją jeść tylko z kawałkiem bagietki. W końcu nie ma to jak wytrzeć świeżym pieczywem ostatnie kropelki sosu z talerza!

Parmigiana (1)

Na patelni zeszklij na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojony jarmuż, duś kilka minut. Wlej passatę pomidorową, gotuj kilka minut, przypraw do smaku.

Do naczynia do zapiekania wlej pomidorowy sos z jarmużem, na wierzchu ułóż plastry bakłażana. Na nim rozłóż kawałki mozzarelli, całość posyp parmezanem. Zapiekaj ok. 20 minut w temp. 200 oC.

-->