Przepisy
Agaty

Wegetariański pasztet z dyni i soczewicy

Przekąski, Przepisy, Święta, Vege
Opis

Nikt chyba nie może mieć wątpliwości, że Wielkanoc pasztetami stoi. W tym roku może także tymi bezmięsnymi?

wegetariański pasztet z dyni i soczewicy (3)

Wczoraj, bardzo spontanicznie, zakręciłam porcję dyniowego z soczewicą. Jadłam go na kolację, dziś na śniadanie i nic nie wskazuje na to, żebym miała skończyć- tak mi smakuje!

wegetariański pasztet z dyni i soczewicy (4)

Pasztet nie jest twardy i suchy, dobrze sprawdza się więc też do smarowania pieczywa. To naprawdę świetna, i zdecydowanie mniej czasochłonna, alternatywa dla klasycznej wersji.

wegetariański pasztet z dyni i soczewicy (1)

Przypraw kolendrą, papryką, solą i pieprzem- dość intensywnie, smak pasztetu złagodnieje po upieczeniu. Dokładnie wymieszaj i ostudź. 2/3 masy dokładnie zmiksuj, połącz z resztą.

Dodaj jajka i bułkę tartą. Przełóż pasztet do foremki-korytka o wymiarach ok. 25 cm, natłuszczonej i obsypanej bułką tartą, piecz ok. 1 godziny w temp. 180 oC. Przed wyjęciem z foremki dokładnie ostudź.

-->