Przepisy
Agaty

Empanadas z białym winem i warzywnym nadzieniem

Kuchnie świata, Pierogi & kluski, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Empanadas to wytrawne, nadziewane pierożki, pieczone lub smażone na głębokim tłuszczu.

empADAS (2)

To fajny pomysł na imprezową przystawkę, świetnie komponujący się z pikantną salsą, albo innymi ostrymi dodatkami.

empADAS (5)

Farsz może być dowolny, z dodatkiem mięsa lub tuńczyka, ja jednak bardzo lubię je po prostu z warzywami, na przykład papryką i duszoną cebulką, jak dziś.

empADAS (1)

Proporcje na ok. 6 dużych pierogów.

Papryki pokrój w cienkie paski, cebulę w półtalarki. Wrzuć na oliwę wraz z drobno posiekanym czosnkiem, smaż na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Wszystkie składniki powinny być miękkie, nie zbrązowione. Dopraw do smaku, ostudź.

Z ciasta wykrawaj okręgi, na każdy nałóż farsz i sklej brzegi pierożka. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju.

-->