Empanadas to wytrawne, nadziewane pierożki, pieczone lub smażone na głębokim tłuszczu.
To fajny pomysł na imprezową przystawkę, świetnie komponujący się z pikantną salsą, albo innymi ostrymi dodatkami.
Farsz może być dowolny, z dodatkiem mięsa lub tuńczyka, ja jednak bardzo lubię je po prostu z warzywami, na przykład papryką i duszoną cebulką, jak dziś.
Proporcje na ok. 6 dużych pierogów.
Składniki:
masło - 30 g
smalec - 20 g
wino białe wytrawne - 75 ml
woda - 75 ml
mąka pszenna - 300 g
sól - 1/2 łyżeczki
olej - do smażenia
nadzienie
papryka żółta - 1/2 szt
papryka czerwona - 1/2 szt
cebula - 1 szt
czosnek - 1 ząbek
sól, pieprz - do smaku
oliwa - 2 łyżki
Przygotowanie:
Masło podgrzej ze smalcem, wodą i winą (nie doprowadzaj do wrzenia). Dodaj mąkę i sól, zagnieć ciasto. Owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na min. 1 godzinę.
Papryki pokrój w cienkie paski, cebulę w półtalarki. Wrzuć na oliwę wraz z drobno posiekanym czosnkiem, smaż na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Wszystkie składniki powinny być miękkie, nie zbrązowione. Dopraw do smaku, ostudź.
Z ciasta wykrawaj okręgi, na każdy nałóż farsz i sklej brzegi pierożka. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju.
Przepis
Empanadas z białym winem i warzywnym nadzieniem
Składniki:
masło - 30 g
smalec - 20 g
wino białe wytrawne - 75 ml
woda - 75 ml
mąka pszenna - 300 g
sól - 1/2 łyżeczki
olej - do smażenia
nadzienie
papryka żółta - 1/2 szt
papryka czerwona - 1/2 szt
cebula - 1 szt
czosnek - 1 ząbek
sól, pieprz - do smaku
oliwa - 2 łyżki
Przygotowanie:
Masło podgrzej ze smalcem, wodą i winą (nie doprowadzaj do wrzenia). Dodaj mąkę i sól, zagnieć ciasto. Owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na min. 1 godzinę.
Papryki pokrój w cienkie paski, cebulę w półtalarki. Wrzuć na oliwę wraz z drobno posiekanym czosnkiem, smaż na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Wszystkie składniki powinny być miękkie, nie zbrązowione. Dopraw do smaku, ostudź.
Z ciasta wykrawaj okręgi, na każdy nałóż farsz i sklej brzegi pierożka. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju.
Papryki pokrój w cienkie paski, cebulę w półtalarki. Wrzuć na oliwę wraz z drobno posiekanym czosnkiem, smaż na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Wszystkie składniki powinny być miękkie, nie zbrązowione. Dopraw do smaku, ostudź.
Z ciasta wykrawaj okręgi, na każdy nałóż farsz i sklej brzegi pierożka. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!
A wlasnie na cos takiego mam ochote ! Dziekuje!..a czym moge zastapic wino?