Przepisy
Agaty

Kurczak na sosie pomidorowym z chorizo

Drób, Obiady, Przepisy
Opis

DSC_0891 (3)

Proste, rozgrzewające (za sprawą ostrej kiełbasy chorizo) i sycące danie. Intensywny w smaku sos ciekawie kontrastuje z delikatnym mięsem kurczaka.

DSC_0890 (3)

Jako dodatek polecam po prostu kawałek świeżej bagietki, będzie niezastąpiona do wytarcia resztek sosu z talerza!

DSC_0892 (3)

Przypraw solą i pieprzem, obtocz w mące (usuń jej nadmiar), usmaż na złoto na 1 łyżce masła i oleju. Odłóż na talerz, przykryj folią aluminiową, aby nie przestygły.

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj kiełbasę, przesmaż. Zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pokrojone w talarki oliwki, zalej pomidorami. Duś kilka minut.  Na gorący sos wyłóż mięso, skrop oliwą, posyp kolendrą/natką pietruszki.

-->