Przepisy
Agaty

Focaccia z pomidorkami, rozmarynem i fetą

Dodatki, Pieczywo, Pizza, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Vege
Opis

 

foccacia z fetą i pomidorkami (5)

Focaccia to cienki chlebek z ciasta drożdżowego, zwieńczony ulubionymi dodatkami, a podany (koniecznie!) z dobrą oliwą.

foccacia z fetą i pomidorkami (4)

 

Mój przygotowałam z dodatkiem daktylowych pomidorków, słonej w smaku fety i aromatycznego, świeżego rozmarynu.

foccacia z fetą i pomidorkami (8)

Gałązki rozmarynu świetnie sprawdzają się jako pędzelek. Wystarczy zamoczyć je w oliwie, a następnie posmarować wspomnianą focaccię, grillowane warzywa czy np. grzankę.

foccacia z fetą i pomidorkami (9)

foccacia z fetą i pomidorkami (10)

Nie muszę chyba dodawać, że focaccia najlepsza jest od razu po wyciągnięciu z pieca.

foccacia z fetą i pomidorkami (6)

Proporcje na duża blachę.

foccacia z fetą i pomidorkami (2)

Piekarnik rozgrzej do 230 oC.

Ciasto rozwałkuj na grubość ok 1-1,5 cm, rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż połówki pomidorków, pokrojony w kostke ser feta i gałązki rozmarynu. Oprósz solą i pieprzem. Ostaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

W cieście zrób palcami małe wgniecenia (w nich zbierze się oliwa). Skrop oliwą, wstaw do piekarnika.

Piecz do momentu zarumienienia ciasta, ok. 10-15 minut. Gotową focaccię, przed podaniem ponownie skrop oliwą.

-->