Focaccia z pomidorkami, rozmarynem i fetą
Focaccia to cienki chlebek z ciasta drożdżowego, zwieńczony ulubionymi dodatkami, a podany (koniecznie!) z dobrą oliwą.
Mój przygotowałam z dodatkiem daktylowych pomidorków, słonej w smaku fety i aromatycznego, świeżego rozmarynu.
Gałązki rozmarynu świetnie sprawdzają się jako pędzelek. Wystarczy zamoczyć je w oliwie, a następnie posmarować wspomnianą focaccię, grillowane warzywa czy np. grzankę.
Nie muszę chyba dodawać, że focaccia najlepsza jest od razu po wyciągnięciu z pieca.
Proporcje na duża blachę.
- ciasto
- mąka pszenna - 3 szklanki
- drożdże instat - 2 łyżeczki
- cukier - 2 łyżeczki
- woda - 1 szklanka, letnia
- oliwa - 2 łyżki
- sól - 1/2 łyżeczki
- dodatki
- pomidorki koktajlowe - ok. 150 g, np. daktylowe
- rozmaryn - 4 gałązki, świeży
- oliwa - 4 łyżki
- ser feta - 1/2 opakowania
- sól, pieprz - szczypta
Z mąki i pozostałych składników zagnieć elastyczne ciasto, wyrabiaj dobre 5 minut mikserem z hakiem, lub 10-15 ręcznie. Po tym czasie miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Piekarnik rozgrzej do 230 oC.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok 1-1,5 cm, rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż połówki pomidorków, pokrojony w kostke ser feta i gałązki rozmarynu. Oprósz solą i pieprzem. Ostaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
W cieście zrób palcami małe wgniecenia (w nich zbierze się oliwa). Skrop oliwą, wstaw do piekarnika.
Piecz do momentu zarumienienia ciasta, ok. 10-15 minut. Gotową focaccię, przed podaniem ponownie skrop oliwą.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
A czy można zamienić drożdże z proszku na świeże? Jeśli tak – ile powinnam ich dodać?