Przepisy
Agaty

Grillowany miecznik z sosem ze świeżych pomidorów

Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Ryby & owoce morza
Opis

Szalenie mnie cieszy, że od jakiegoś czasu można kupić świeże, dobrej jakości ryby czy owoce morza, a tym samym nie musimy czekać na wakacyjny wyjazd, by cieszyć się smakiem dobrej ryby czy krewetek.

DSC_0142

Dziś ryba kojarząca mi się wybitnie wakacyjnie- miecznik. Białe, jędrne i naprawdę pyszne mięso. Idealnie nadaje się do grillowania, jest zwarte i doskonale utrzymuje swoją formę.

DSC_0144

Moje rybne steki podałam z prostym sosem na bazie świeżych (słodkich!) pomidorków koktajlowych zakwaszonych octem balsamiczny, ze słoną nutą oliwek. Smak Włoch, jak nic!

DSC_0143

Proporcje dla 2 osób.

DSC_0140

Na patelni, na oliwie, zeszklij drobno posiekaną szalotkę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Dodaj połówki pomidorków, smaż aż lekko zmiękną. Dorzuć oliwki (nie kroję ich, tylko rozgniatam palcami na mniejsze kawałki), wlej ocet i gotuj, aż odparuje. Przypraw do smaku.

Podawaj od razu- na talerz wyłóż rukolę, na niej ułóż rybę, na jej wierzchu zaś sos z pomidorów. Dodaj listki świeżej bazylii.

-->