Przepisy
Agaty

Jabłka w karmelu na Halloween

Desery, Owoce, Przepisy – blog kulinarny, Święta

Chciałam przygotować coś w klimacie Halloween i wyszedł deser typowo dla dorosłych. To wariacja na temat amerykańskiego klasyka, jabłek pokrytych warstwą karmelu. Ja moja karmelową glazurę przygotowałam na bazie czerwonego wina, miodu i aromatycznych przypraw. Tym sposobem otrzymałam słodką polewę z delikatnie kwaskowatą nutą i aromatem cynamonu.

Jeśli zależy Wam na wersji, którą z powodzeniem jeść będą mogły także dzieci, użyjcie do przygotowania polewy soku winogronowego.

Ważna uwaga, ugotowanie takiego syropu zajmuje trochę czasu, warto więc o cierpliwość. Uważajcie jednak, bo potem to moment, gdy karmel stanie się zbyt kleisty i po prostu trudny do obróbki. Jeśli tak się stanie- nic straconego, wystarczy ponownie lekko go podgrzać i dolać odrobinę płynu (wody/soku/wina).

 

Ilość jabłek, jakie otrzymacie po przygotowaniu karmelu zależy od ich wielkości i od tego, jak grubą warstwą pokrywać będziecie owoce.

Ps. A w ogóle to te jabłka z powodzeniem mogłyby występować w bajce o Śpiącej Królewnie, też się Wam tak kojarzą? :)